RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Enterprise News & Pictures

- Har planer om å rømme til Frankrike

Sist oppdatert:
Britene skal ha fått en bekymringsmelding om at drapsmistenkte Farouk Abdulhak planlegger flukt via franske flyplasser.

Nettavisen skrev tidligere denne uken at den jemenittiske forretningsmannen Shaher Abdulhaq hadde undersøkt mulighetene for at sønnen, drapsmistenkte Farouk Abdulhak (23), kunne reise til utlandet i familiens privatfly.

Men faren skal ikke ha fått noen garantier for at sønnen ikke ble utlevert til Interpol, og dermed ble det ingen utenlandsreise.

Farouk Abdulhak, som holder seg i skjul i den jemenittiske landsbyen Thabe, er som kjent etterlyst av Scotland Yard og Interpol for drapet på norske Martine Vik Magnussen (23).

- Press fra USA
Nettavisen får bekreftet fra velinformert hold at Farouk skal ha hatt ønske om å reise til blant annet Egypt, men at egyptiske myndigheter ikke ville garantere for den drapsmistenktes sikkerhet.

- USA og Storbritannia har lagt press på Egypt for at de skal arrestere Farouk hvis han reiser til Kairo. Egypt er klar over at forholdet til USA og Storbritannia blir skadet, dersom de sluser ham ut gjennom landet, sier en velinformert, anonym kilde til Nettavisen.

Årsaken til at USA også er trukket inn i Martine-saken er fordi Farouk har både jemenittisk og amerikansk statsborgerskap.

- Flykte til Frankrike
Videre påpeker en kilde at britene har fått en bekymringsmelding om at Farouk har planer om å flykte til Frankrike i farens privatjetfly i nær framtid.

En bekymringsmelding innkommet til Interpol går angivelig ut på at Farouk planlegger en flukt fra Jemen via en fransk flyplass, i et privatjetfly registrert på Sunrise Trading.

Dette skal være det samme flyet som ble brukt under deler av flukten fra Storbritannia til Jemen i mars 2008, men registreringsnummeret skal ha blitt endret i ettertid.

Det skal være grunn til å tro at Farouk eventuelt vil reise under falsk identitet og med flere falske pass.

Les også: - Her skjuler Farouk seg
Les også: Farouk er fanget i eget land

Etter det Nettavisen erfarer har faren til Farouk et ønske om at sønnen etter hvert skal forlate Jemen, fordi presset om utlevering eller straffeforfølgelse stadig øker mot jemenittiske myndigheter. Martine-saken er dessuten svært belastende for faren Shaher Abdulhaq, som er en av Jemens mektigste forretningsmenn.

Interpol nekter å bekrefte
Interpol skal også ha blitt varslet om de mulige fluktplanene, men Interpols hovedkvarter i Lyon nekter å bekrefte dette overfor Nettavisen.

- Når det gjelder informasjon om spesifikke etterforskningssaker, så kommenterer vi ikke informasjon som blir utvekslet bilateralt. Det er eventuelt opp til landet som etterlyser å kommentere slike detaljer, sier pressetalskvinne i Interpol, Rachel Billington, til Nettavisen.

Britiske myndigheter ønsker ikke å kommentere den antatte bekymringsmeldingen.

- Dette er detaljer som vi ikke kommenterer ettersom det er en pågående etterforskning, sier presseansvarlig ved den britiske ambassaden i Oslo, Elliot Haynes, til Nettavisen.

Scotland Yard vil heller ikke kommentere detaljene, og sier det ikke lar seg gjøre å intervjue etterforskningslederen i Martine-saken.

Har ingen varslingsplikt
Selv om Farouk er etterlyst Internasjonalt gjennom Interpol, betyr ikke det at alle medlemslandene vil automatisk pågripe og overlevere ham til britiske myndigheter.

- Det finnes ingen internasjonal arrestordre. Vi utsteder bare en rød melding (Red Notice) til våre 188 medlemsland, og anmoder dem til å varsle ifra hvis de sporer opp en etterlyst person. Det er opp til hvert enkelt land om de ønsker å varsle eller foreta en arrestasjon av den etterlyste, sier Billington.

- Dette avhenger ofte av landets bilaterale forhold til landet som etterlyser personen, og om det finnes en utleveringsavtale. Det er ikke sånn at Interpol sender ut agenter og pågriper den etterlyste personen, sier hun.

Marcus Rolandsen, leder i Stiftelsen «Martines minnefond for rettferdighet», ønsker ikke å kommentere saken. Heller ikke faren til Martine, Odd Petter Magnussen, ønsker ikke å kommentere saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere