*Nettavisen* Nyheter.

- Har sperret Nobelpriskontoen også

Foto: KIKO HUESCA (EPA)

Men Iran avviser norske protester mot at nobelprisvinner Shirin Ebadis medalje er beslaget.

27.11.09 13:17

Torsdag ble det kjent at iranske myndigheter har konfiskert medaljen og diplomet Shirin Ebadi fikk da hun mottok Nobels fredspris i 2003.

- Prispengene står på en bankkonto som Ebadi bruker til å hjelpe samvittighetsfanger og familiene deres. Nå er kontoen stengt, og Ebadi kan ikke røre pengene, sier advokaten Mohammad Ali Dadkhah, som var med på å danne menneskerettighetsgruppen Ebadi leder, til NRK.no. Han sier det heller ikke ligger noen rettsbeslutning bak stengningen.

Les: Ebadi fratatt Fredsprisen

Skattekrav
Ebadi mottok Fredsprisen, som første muslimske kvinne, for sitt arbeid for menneskerettighetene. Hun forlot Iran like før valget i sommer, og befinner seg nå i Paris.

Myndighetene i Iran krever at Ebadi skal betale vel 2,2 millioner kroner i skatt av prispengene. Advokat Mohammad Seifzadeh, som også jobber med Ebadi, mener iranske myndigheter øker presset ved å vise til at hun er mistenkt for skatteunndragelse, for å kunne nekte henne å forlate landet når hun kommer tilbake.

Iran på sin side avviser beskyldningene.

- Vi skjønner ikke at hvorfor norske tjenestemenn forsøker å rettferdiggjøre folks unnlatelser, blant annet når det gjelder å betale skatt, sier talsmannen Ramin Mehmamparast til NRK.no.

Sjokkert
Norge har protestert mot konfiskeringen, og utenriksminister Jonas Gahr Støre sier han er sjokkert.

- Det er første gang at et lands myndigheter konfiskerer Nobels fredspris. Medaljen og diplomet er fjernet fra Ebadis bankboks sammen med andre eiendeler som ble oppbevart samme sted. Vi er sjokkert og stiller oss uforstående til en slik handling, uttaler Støre.

Ebadi har også tidligere blitt presset av myndighetene i hjemlandet. For et år siden ble kontorene til menneskerettighetsgruppen hun leder, raidet og stengt, uten noen form for rettsgodkjennelse.

Hun har også blitt truet med fengsel flere ganger, samt drapstruet i Iran.

Ebadi forlot Iran like før valget i sommer, og befinner seg nå i Paris.

Menneskerettigheter
Shirin Ebadi har også mottatt Raftoprisen, det skjedde i 2001, for sin langvarige kamp for menneskerettigheter og demokratisk utvikling i Iran.

Hun måtte selv fratre som jurist i 1979, da det konservative presteskapet overtok styringen i hjemlandet og innførte strenge restriksjoner for kvinners deltakelse i samfunnet.

Ebadi har ved flere anledninger kritisert muslimske ledere for å være de siste til å rette seg etter menneskerettighetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag