Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Henrettet tolv mens han kritiserte dødsstraff

Foto: Scanpix/Iran Human Rights (Montasje)
Sist oppdatert:
I løpet av FN-toppmøtet har USA henrettet en kvinne med IQ på 72. Iran har henrettet tolv personer.

Denne uken er verdensledere samlet på et FN-toppmøte i New York for å evaluere tusenårsmålene om å halvere den globale fattigdommen innen 2015.

I tillegg samles medlemslandene til FNs 65. generalforsamling. Irans president har benyttet sjansen til å kritisere USAs bruk av dødsstraff.

- President Mahmoud Ahmadinejad dro til New York på lørdag. Siden da er det offisielt ni som har blitt hengt, og vi har tre til som ennå ikke er offisielt bekreftet. Så tolv personer er blitt henrettet i Iran mens han har vært i New York, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Samtidig har USA gjennomført henrettelsen av Teresa Lewis (41) natt til fredag i delstaten Virginia.

Fokusere på dødsstraff
Amiry-Moghaddam mener FNs generalforsamling er en ypperlig anledning til å fokusere på bruken av dødsstraff, både i regimer og i demokratiske land.

- Disse landene må bli konfrontert med dette. Det å drepe en person som straffmetode, er ikke noen vi forbinder med den tidsperioden vi lever i nå. Og når det gjelder USA, så må man kalle det for det det er. Det er et statsstyrt forhåndsbestemt drap, sier Amiry-Moghaddam.

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, mener norske myndigheter burde tatt opp bruken av dødsstraff med de aktuelle aktørene, dersom muligheten byr seg.

- Norske myndigheter er kategorisk motstander av dødsstraff, og dette er en veldig god anledning til å heve stemmen og ta opp det som skjer halvannen delstat unna, og samtidig ta opp dødsstraffene i Iran, sier Egenæs til Nettavisen.

- I den grad det har vært praktisk mulig for norske myndigheter, så hadde det vært fint å ta opp dette med de to lederne, sier han.

Utenriksdepartementet opplyser at norske myndigheter i New York tok opp dødsstraff i møter med flere land som praktiserer dette som straffemetode.

- Ja. Dødsstraff ble tatt opp i møte med Iran, i møte Saudi- Arabia og i møte med USA. I møter med Iran og Saudi-Arabia ble det tatt opp både generelt og enkeltsaker. Med Iran ble det brukt god tid på Sakineh Mohammadi Ashtiani som har fått denne steiningsdommen, sier informasjonsrådgiver ved Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, til Nettavisen.

Moratorium på henrettelser
FNs generalforsamling vedtok med flertall i desember 2007 en resolusjon på et globalt moratorium på henrettelser. Resolusjonen er ikke bindende for medlemslandene, men stadig flere slutter seg til den.

Resolusjonen skal igjen vurderes under FNs generalforsamling.

- Vi håper på en enda større økning når den skal vedtas, men når det gjelder verstingstatene, så har ikke dette moratoriet betydd noe, sier Egenæs og henviser til land som Kina, Iran, Saudi-Arabia og USA.

Klokken 03.00 natt til fredag ble dødsdommen til Teresa Lewis effektuert i den amerikanske delstaten Virginia. Dette er første gang siden 1912 at delstaten har henrettet en kvinne.

- Det er jo skammelig at et demokratisk land bruker en slik metode, sier Amiry-Moghaddam.

- Vilkårlig hvem som blir henrettet
Lewis hyret to menn til å drepe eksmannen og stesønnen i 2002. Hun ble idømt dødsstraff fordi hun ble ansett for å være mesterhjernen bak drapene. De to mennene som gjennomførte drapene ble imidlertid idømt livstid i fengsel.

- Den henrettelsen er et trist eksempel på hvor vilkårlig det er hvem som blir henrettet og hvem som ikke blir henrettet. De som har trykket på avtrekkeren, får livsvarig fengsel, mens hun som har planlagt drapet får dødsstraff, sier Egenæs.

Det er kommet fram flere viktige opplysninger i saken etter at Lewis ble idømt dødsstraff. Hun skal ha vært en tung pillemisbruker da drapene ble begått, hun er på grensen til å være psykisk utviklingshemmet - ettersom hun har en IQ på 72, og en av de medsammensvorne har innrømmet at han i stor grad manipulerte kvinnen til å medvirke i drapene.

I tillegg har fengselsmyndighetene opplyst at Lewis har gjennomgått en positiv karakterendring og blitt rehabilitert i løpet av årene i fengsel.

- Til tross for det så insisterer både Høyesterett og guvernøren i Virginia Bob McDonnell på å drepe henne, sier Egenæs.

USAs høyesterett nektet å benåde kvinnen tidligere denne uken.

Skapt debatt
- Det som har vært viktig med denne henrettelsen, er all den oppmerksomheten den har fått og debatten den har skapt. Det er den amerikanske opinionen som må bli så sterk at myndighetene avskaffer denne straffemetoden. Jeg tror denne henrettelsen er noe amerikanerne stusser over, sier Egenæs.

Lewis blir den første kvinnen som blir henrettet i delstaten Virginia siden 1912. Hun er én av tolv kvinner som er blitt henrettet i USA siden dødsstraffen ble gjeninnført i 1976. USA har henrettet 1200 mennesker siden 1976.

Iran har som kjent fått omfattende kritikk for steiningsdommen mot tobarnsmoren Sakineh Mohammadi Ashtiani (43).

Ahmadinejad har i løpet av sitt New York-besøk fokusert på USAs praktisering av dødsstraff mot kvinner. Han brukte Lewis’ sak som eksempel da han sa at Iran fikk ufortjent mye kritikk i forhold til USA.

Avskyelig
Som tidligere nevnt er tolv kvinner blitt henrettet i USA siden 1976.

- Det er avskyelig når Ahmadinejad bruker så mye tid på å snakke om dette, når like mange personer er blitt henrettet i Iran løpet av de få dagene han har vært i New York, sier Amiry-Moghaddam.

Irans bruk av henrettelser har eksplodert de siste årene. Flere hundre mennesker skal ha blitt henrettet i Mashhad-fengselet nordøst i Iran.

- I løpet av det siste året, så kan det være opp mot 500 henrettelser i ett fengsel. Nesten alt har vært hemmelig. Det vil si at det ikke har blitt rapportert, sier han.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!