RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FLERE BLIR INTERNERT: Siden 2012 har gresk politi trappet opp jakten på ulovlige innvandrere, noe som betyr at stadig flere blir internert i leire i opptil 18 måneder. Bildet er en faksimile fra rapporten Invisible Suffering.
FLERE BLIR INTERNERT: Siden 2012 har gresk politi trappet opp jakten på ulovlige innvandrere, noe som betyr at stadig flere blir internert i leire i opptil 18 måneder. Bildet er en faksimile fra rapporten Invisible Suffering. (Medecins sans Frontieres)

- Her blir asylsøkerne sperret inne

Sist oppdatert:
- Situasjonen for disse menneskene blir bare verre, ifølge Leger Uten Grenser.

ATEN/OSLO (NTB-Ann Fredriksen): Asylsøkere i Hellas, blant dem torturofre, barn og kronisk syke, sitter innesperret i lang tid uten tilgang til helsehjelp, ifølge en ny rapport fra Leger Uten Grenser.

– Innvandrere og asylsøkere i Hellas blir sperret inne systematisk og over lang tid, og følgene for deres helse og verdighet er katastrofale, sier feltarbeider Bjørn Nissen i Leger Uten Grenser (MSF) i en pressemelding.

Siden 2008 har organisasjonen gitt uavhengig medisinsk og psykologisk hjelp i greske interneringssentre. Onsdag offentliggjorde organisasjonen rapporten «Invisible Suffering». Den viser et grelt bilde av den greske asylpolitikken til tross for at landet flere ganger tidligere er blitt kraftig kritisert for måten asylsøkere blir behandlet på.

SLÅR ALARM: Komotini interneringssenter nord i Hellas er et av stedene som får kritikk i rapporten. Det er overfylt, mangler tilstrekkelig oppvarming, har dårlig ventilasjon, har mangelfull tilgang på varmt vann, manglende muligheter for å komme ut i frisk luft og utilfredsstillende kost, ifølge Leger uten grenser.


– Stadig verre

– I løpet av seks år har vi utført over 9.900 konsultasjoner på interneringssentre og politistasjoner hvor innvandrere og asylsøkere sitter innesperret. Til tross for at vi gjentatte ganger har bedt om bedre forhold og tilgang til helsetjenester for de internerte, har det skjedd lite, og situasjonen for disse menneskene blir bare verre, sier Nissen.

Siden 2012 har gresk politi trappet opp jakten på ulovlige innvandrere, noe som betyr at stadig flere blir internert i leire i opptil 18 måneder. Kapasiteten i interneringsleirene er samtidig utvidet med 4.500 plasser.

De sanitære forholdene i leirene er elendige, i tillegg til at de internerte ikke får den helsehjelp de trenger, ifølge Leger Uten Grenser.

ELEMENTÆRE MANGLER: Sanitærforholdene og tilgangen til grunnleggende tjenester er i hovedsak fullstendig uakseptable, ifløge Leger Uten Grenser.


– Felles skam

Hellas har lenge bedt andre EU-land om mer hjelp til å håndtere den store strømmen av innvandrere og asylsøkere. Norge har tidligere bevilget penger til dette formålet. Pengene skulle blant annet bidra til å ruste opp arbeidet med å behandle asylsøknader, samt hurtigere hjemsendelse av asylsøkere med avslag.

Nissen mener at land som Hellas og Italia er under sterkt press fra andre EU-land for å begrense innvandringsstrømmen, og at de ikke alene kan holdes ansvarlig for de skadene som asylsøkere og innvandrere blir påført.

– Dette er et felles ansvar og en felles skam, fastslår Bjørn Nissen. (©NTB)


Les hele rapporten her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere