*Nettavisen* Nyheter.

- Her blir han slått med en klubbe

Foto: AFP (Afp)

Rystende video av bundet mann som mishandles av tre menn.

09.04.12 21:31

Første påskedag dukket det opp en forstyrrende video på YouTube som angivelig viser tre syrisk soldater, som mishandler og torturerer en syrisk aktivist.

Videoen skal ha blitt filmet med et mobilkamera i den syriske hovedstaden Damaskus.

Sparker og slår
Mannen på videoen ligger med ansiktet ned i det støvbelagte gulvet, med hendene bundet bak på ryggen. Mishandlerne står på ryggen og nakken til aktivisten og sparker og slår ham med en liten klubbe. Det er nyhetsbyrået AFP som har fått tilgang til den rystende filmen.

Filmen er ett av mange eksempler på at det syriske regimet driver med tortur og mishandling av syriske aktivister.

Samtidig ser det ut til at en planlagt våpenhvileavtale mellom det syriske regimet og de syriske opprørerne har kollapset. Våpenhvileavtalen er forhandlet fram av FN og Den arabiske liga.

Skriftlig garanti
Men president Bashar al-Assad krevde søndag en skriftlig garanti fra opprørerne om at sistnevnte skulle stanse alle angrep. I tillegg skal Syria ha krevd en garanti fra Qatar, Saudi-Arabia og Tyrkia om at deres regjeringer slutter å forsyne opprørerne.

Den syriske frihetsarmeen nekter imidlertid å godta kravene til Assad, og begrunner dette med at de ikke anerkjenner det syriske regimet.

Våpenhvilen skulle etter planen tre i kraft tirsdag ved at regimestyrkene skulle trekke seg ut av gitte områder.

Haster med våpenhvile
De siste dagene har voldsbruken eskalert i Syria. Ifølge aktivister ble 70 mennesker drept i ulike angrep på søndag. 180 mennesker skal ha blitt drept i løpet av påskehelgen. De aller fleste var sivile.

- Dette er en tid da det haster med å få til en full stans i fiendtlighetene, noe som gir rom for humanitær tilgang samt skape betingelser for en politisk prosess, sier Kofi Annan, som er FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria.

Annan skal angivelig besøke en syrisk flyktningleir i Tyrkia på grensen til Syria tirsdag.

Nye kamphandlinger
Mandag ble det meldt om angrep mot en flyktningleir i Tyrkia. Tre mennesker ble skadd da syriske regimesoldater skjøt mot leiren.

Ifølge FN har mer enn 9000 mennesker blitt drept i opprøret som har vart i over ett år. Det syriske regimet sier at 2000 sikkerhetssoldater har blitt drept av det de omtaler som «terrorister» og «gjenger».

Kilder: BBC, Daily Mail.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.