RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Her blir pasienten torturert av legene

Foto: Channel 4
Sist oppdatert:
- Det er så forferdelig som det omtrent går an å bli, sier Amnesty.

Den britiske TV-kanalen Channel 4 har fått tak i urovekkende videomateriale fra et militærsykehus i den syriske byen Homs. Videoen, som er smuglet ut fra Syria av en tidligere ansatt ved sykehuset, viser angivelig sivile pasienter som blir torturert av legene og annet sykehuspersonell.

Varsleren som filmet videoen med mobilkamera, sier at sykehuspersonellet har et tett samarbeid med det syriske etterretningspolitiet. Ifølge Channel 4, blir alle som blir skadd i Homs brakt til militærsykehuset på direkte ordre fra regimet.

- Stammer fra piskeslag
Filmen viser fulle sykehusavdelinger hvor sivile pasienter ligger lenket fast i sykehussengen. Pasientene har også bind for øynene. Videomaterialet viser også torturinstrumenter som gummipisker og elektriske kabler, som ligger strødd på et stålbord på pasientrommet.

Nettavisen har fått tilgang til et bilde fra videoen. Bildet viser angivelig en pasient som har blitt torturert på sykehuset. Mye tyder på at skadene på mannens bryst mest trolig stammer fra piskeslag.

Amnesty reagerer
Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, sier at de ikke kan verifisere bildene, men at det stemmer godt med Amnestys egne rapporter.

- Du kan selvfølgelig ikke verifisere selve innholdet i videoen, med de opplysningene som kommer fram i reportasjen, er opplysninger som vi kom ut med i en rapport i oktober i fjor, nemlig at det foregikk mishandling på dette sykehuset, sier Egenæs til Nettavisen.

- Selv om videoen ikke kan verifiseres, så er det nye indisier i en beviskjede som begynner å bli veldig sterk, sier han.

Egenæs er sjokkert over at innbyggere som blir skadd av artilleriild i byen Homs, blir sendt til et sykehus hvor de blir utsatt for videre mishandling og alvorlig tortur.

- Det er så forferdelig som det omtrent går an å bli, og tyder på at regimet ikke skyr noen ting, sier han.

- Vrir beina til de brekker
Varsleren sier han har vært vitne til tortur på akuttmottaket, røntgenavdelingen og intensivavdelingen.

- Jeg har sett de anholdte bli torturert med elektrisk strøm, piskeslag, batongslag og beinbrekking, sier varsleren, som kaller seg Abu Hamzeh, til Channel 4.

- De vrir beina helt til de brekker. De gjennomfører operasjoner uten bedøvelse. Jeg har sett de denge hodene til de anholdte i veggen. De lenker dem fast i sengene og nekter dem tilgang på vann, sier han.

Varsleren forteller også om en hendelse hvor legene helte alkohol i skrittet på en 15 år gammel gutt og tente på.

Ifølge ubekreftede meldinger, skal demonstranter også ha blitt likvidert på sykehuset. Meldingene om tortur på de statsstyre sykehusene, har ført til at mange skadde innbyggere i Homs velger å ikke dra på sykehus, og får dermed ikke behandling for alvorlige skudd- og splintskader.

Videoen kan du se på nettsidene til Channel 4.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere