- Her bombes barn med klasevåpen

Foto: faksimile/video

Rammer der det gjør vondest - nettopp barn.

28.11.12 12:31

Den syriske borgerkrigen har nå pågått i mer enn halvannet år, og fortsatt er det ingen tegn på at regimet til Bashar al-Assad vil gi seg med drepingen. Tvert imot tyder mye på at brutaliteten er i ferd med å øke.

De siste ukene er det nemlig meldt om omfattende bruk av klasevåpen mot sivilbefolkningen i Syria.

På søndag skal en lekeplass i landsbyen Deir al-Asafir utenfor Damaskus ha blitt bombet med klasebomber av syriske regjeringsfly. Syriske kilder hevder ti barn ble brutalt drept i angrepet. Ingen av barna skal ha vært eldre enn 15 år.

- Bomber vilkårlig
Syriske aktivister forteller til Reuters at barna lekte under en pause fra all bombingen.

- Det var ingen krigere i Deir al-Asafir da bombingen skjedde, sier aktivist Abu Kassem til Reuters.

- Dette var vilkårlig bombing, sier han.

- Rammer barna bevisst
Flere videoer som viser utfallet av angrepet, er lagt ut på Internett. En av videoene viser barnelik som ligger strødd utover lekeplassen.

- Jeg går ut ifra at Assad ønsker å ramme opprørerne der det gjør vondest - nettopp barna. Det er et ledd i Assads utmattelseskrigføring som han har overfor opposisjonen i landet. Han har da ved å bruke slike klasevåpen mot egen sivilbefolkning eskalert brutalitetsnivået, sier kommandørkaptein ved Forsvarets høgskole, Ola Bøe-Hansen, til Nettavisen.

- Klasevåpen rammer ukritisk. Det kan være fra noen få til flere tusen eksplosiver klasevåpen kan bære med seg i form av bomber sluppet fra fly eller som granater som skytes ut fra artilleri. Og på grunn av at en stor andel av eksplosivene ikke detonerer når de treffer målet, så blir de liggende igjen og blir betraktet som blindgjengere, som igjen små barn kan plukke opp. Det er gjerne da de eksploderer, sier Bøe-Hansen.

-Terroriserer sivilbefolkningen
Bøe-Hansen sier klasevåpen også kan bli brukt bevisst for å terrorisere sivilbefolkningen.

- Samtidig kan det brukes som et minefelt ved å nekte bruk av et visst område, hindre motstandere fra å passere et område eller eventuelt sperre dem inne.

Organisasjonen Human Rights Watch hevdet allerede i oktober at de hadde dokumentasjon på at Assad-regimet brukte klasebomber i angrep i nærheten av byene Taftanaz og Ma'arat.

FNs sikkerhetsråd har fått framlagt troverdig dokumentasjon på at Assad-regimet har brukt klasevåpen. Men Syria benekter dette.

Foto: Philippe Desmazes

- Gjør seg selv til krigsherre
Bøe-Hansen mener bruken av klasevåpen er et klart vendepunkt i konflikten.

- Vi må huske at Assad og hans regime tar del i denne utmattelseskrigføringen fordi de kanskje er mer desperate etter å vinne terreng for å komme på offensiven. Men det gjør i realiteten at han gjør seg selv til krigsherre, og ikke lenger er en regjeringssjef. Og det er ganske interessant.

- Han har ikke lenger makt som et statsoverhode. Når Assad velger å bruke klaseammunisjon mot sitt eget folk og der barn ferdes, virkemidler som resten av verden har forbudt, så reduseres han til kun en krigsherre i eget land. Metodene han bruker er mer på linje med en krigsherre enn en ansvarlig regjeringssjef, sier Bøe-Hansen.

Norge fordømmer Syria
Utenriksminister Espen Barth Eide gikk ut mandag og fordømte Assads bruk av klasevåpen.

- Sivilbefolkningen rammes stadig hardere av krigen i Syria. Regimets bruk av klasevåpen er totalt uakseptabel, sa Barth Eide i en uttalelse mandag.

Konvensjonen om klaseammunisjon forbyr all bruk av klasevåpen. Den trådte i kraft i 2010, men Syria er ikke blant de 111 nasjonene som hittil har sluttet seg til konvensjonen.

Aktivister anslår at mer enn 40.000 mennesker har blitt drept i konflikten som har pågått siden mars, 2011. Over 400.000 har flyktet og om lag 1,2 millioner er internt fordrevet i Syria.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.