Gå til sidens hovedinnhold

- Her dreper de for moro skyld

Ines hadde fem sønner. I løpet av 15 år er alle fem blitt tatt av dage.

RIO DE JANEIRO (Nettavisen): I byen Recife nordøst i Brasil blir dobbelt så mange drept som i Rio de Janeiro. Havnebyen er Brasils fjerde største by, og reiseselskapet Apollo sender norske turister til byen.

En som har fått føle dette på kroppen mer enn noen andre, er den 68 år gamle enken Ines Maria da Silva.

Hun bor i Coque-slummen sammen med sine tre arbeidsledige døtre og seks barnebarn, og har en sterk historie å fortelle.

Mistet alle
Den første sønnen hennes ble drept for 15 år siden, i en krangel om ei jente. En annen ble drept da han stoppet mobben fra å lynsje en pedofil utenfor huset sitt. Den tredje ble knivstukket under en diskusjon med en kamerat, mens den fjerde ble skutt og drept.

Den siste av de fem sønnene døde da han ble truffet av et streifskudd under byens berømte karneval i fjor. 2617 personer ble drept i Recife i fjor, melder nyhetsbyrået AP.

- Det er folk som dreper bare for moro skyld. To av dem som drepte sønnene mine, er naboer. Hvis jeg hadde kunnet, hadde jeg flyttet herfra for lenge siden, forteller Ines Maria da Silva.

Drapsteller
Drapsstatistikken for den populære turistbyen er skremmende lesning. Byen har 1,5 millioner innbyggere, og ifølge Latin American Technological Network's Map of Violence ligger drapsraten på 90,9 per 100.000. Det er dobbelt så ille som i Rio de Janeiro.

- Problemet i Rio de Janeiro er organisert kriminalitet. Her er problemet uorganisert kriminalitet, sier sosiolog Jose Luiz Ratton, som jobber for rådgiver for guvernøren i delstaten Pernambuco.

Så langt i år er 1500 personer blitt drept i Pernambuco.

- Jeg vil så gjerne forstå hvorfor ingen blir straffet. Politiet gjør ingenting med volden. Hvis noen blir fengslet, så får de ikke jobb når de kommer ut igjen, og i stedet begynner de å stjele, sier Ines Maria da Silva til AP.

En gruppe krimreporterne i delstaten har gått sammen om å registrere drapene på denne nettsiden. Gruppen bruker også rød maling til å markere hvor det har skjedd drap, og onsdag denne uken skal de etter planen innvie en drapsteller I byens travleste gate, Rua Joaquim Nabuco.

Prosjektet er ikke så ulikt bloggen som journalisten Jill Leovy i Los Angeles Times startet i fjor.

- Dødsskvadroner
Nettsiden oppdateres daglig, og telleren på siden viser at over 350 personer er blitt drept bare den siste måneden. Blant de siste drapsofrene som er registrert på siden finner vi José Antonio da Silva (23), Josinaldo Manoel de Souza (38) og en uidentifisert mann som ble skutt ned og drept mandag formiddag.

- I ti år har vi skrevet den samme historien. Det eneste som endrer seg, er offerets og drapsmannens navn, samt myndighetenes unnskyldning, forklarer João Valadares, en av journalistene bak nettsiden.

Hans kollega Eduardo Machado hevder det er «sosial utrenskning» som finner sted i Recife.

- De fleste ofrene er fattige, svarte menn mellom 15 og 30 som bor I utkanten av byen, og som blir skutt med en 38-kaliber revolver.

Sosiologen Jose Luiz Ratton sier såkalte dødsskvadroner står bak 40 prosent av drapene. Dødsskvadronene er grupper av tidligere eller nåværende politimenn som ikke er i tjeneste, som på egen hånd henretter «uønskede elementer» i samfunnet.

Andre motiver er det sosiologen kaller den rurale machokulturen, der man dreper for sin egen æres skyld. En uskyldig fornærmelse kan ende med døden.

- Mer nøyaktig
Joaquim Neto, en talsmann for delstatsmyndighetene, hevder drapstallene i Pernambuco er så høye fordi delstaten registrerer drap på en mer nøyaktig måte. Til AP sier han også at myndighetene så langt i år har avslørt og oppløst 13 dødsskvadroner.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget