RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Her er Donald Trumps kobling til mafiaen

I FOKUS: Presidentkandidat Donald Trump er i vinden som aldri før.
I FOKUS: Presidentkandidat Donald Trump er i vinden som aldri før. Foto: John Locher (Ap / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Donald Trump «kan ikke huske» mannen som tidligere var hans spesialrådgiver.

NEW YORK (Nettavisen): De som følger amerikansk politikk svært tett, vet at Donald Trump gjerne skryter av at han har verdens beste hukommelse. Dette er hans ord, ikke våre.

Men nå tyder et ABC News-oppslag på at hukommelsen hans ikke er all verden.

Nyhetskanalen har fått tak i et avhør av Donald Trump som ble gjort i november 2013, i forbindelse med et sivilt søksmål mot hans tidligere rådgiver Felix Sater, en mann som ifølge ABC News har spilt en rolle i en rekke Trump-prosjekter rundt omkring i USA.

- Hvis vi satt i samme rom akkurat nå, ville jeg ikke visst hvordan han ser ut, sier Trump i avhøret.

I samme avhør sier den republikanske presidentkandidaten at han ikke tror at Sater var tilknyttet mafiaen.

Dømt to ganger

Felix Sater har blitt dømt for overfall og knyttes til organisert kriminalitet gjennom deltagelse i en omfattende aksjesvindel. Denne svindelen involverte de velkjente mafiafamiliene Genovese og Bonanno.

Sater erkjente seg skyldig i denne saken i 1998, skriver New York Daily News, som mener at dette dermed er en mer direkte kobling mellom Trump og mafiaen enn man tidligere har sett, «selv om Trump lenge har blitt knyttet til mafiaen».

Felix Sater er altså dømt to ganger og har koblinger til mafiaen. Han har jobbet med flere Trump-prosjekter, blant annet i forbindelse med byggingen av det råflotte hotellet Trump Soho i New York og Trump International i Phoenix.

De to er også fotografert sammen ved minst to tilfeller, og ble intervjuet sammen av en reporter fra The Rocky Mountain News i 2005 om potensielle prosjekter i Denver.

MANNEN TIL HØYRE heter Felix Sater og er blitt en belastning for Donald Trump, ettersom han har koblinger til mafiaen.


Seniorrådgiver for Trump

Felix Saters fortid ble ikke kjent før i 2007, fordi han ifølge Associated Press samarbeidet med myndighetene i forbindelse med etterforskning av mafiaen. Trump ble ikke kjent med hans kriminelle fortid før New York Times skrev om den i 2007, ifølge hans advokat Alan Garten. I Times-artikkelen tok Trump avstand fra Sater.

- Jeg kjente ham ikke spesielt godt, sa Trump til New YorkTimes i 2007.

Tre år senere, i 2010, ble Sater hentet inn som seniorrådgiver for Donald Trump, ifølge Saters profil på LinkedIn (dette er nå fjernet derfra). Da fikk han også forretningskort med tittelen «seniorrådgiver for Donald Trump», utstyrt med Trump-logo og Trump-mailadresse.

BBC har tidligere intervjuet Donald Trump om hans forhold til Felix Sater. Da ble intervjuet avsluttet av eiendomsmagnaten fordi «han hadde en stor gruppe mennesker som ventet på ham». Under avhøret i november 2013 kunne ikke Trump huske dette intervjuet med BBC.

Likevel distanserte altså Donald Trump seg fra Felix Sater i vitneavhøret i november 2013.


ABC Breaking News | Latest News Videos


Da Donald Trump ble spurt om Sater av Associated Press iforrige uke
, svarte den republikanske presidentkandidaten «Felix Sater, boy, jeg må tenke litt på den. Jeg er ikke så kjent med ham.»

Sater-selskap saksøkt

Associated Press skriver at Saters selskap, Bayrock, er gjenstand for flere sivile søksmål som hevder at selskapet under Saters tid der har drevet med ulovlig virksomhet. Enkelte av disse påstandene involverer også prosjektet for Donald Trump.

Bayrocks advokat avviser at selskapet har gjort noe ulovlig.

Donald Trump avslo tilbudet om å stille til intervju med ABC News om Felix Sater. Hans advokater påpeker imidlertid at «man ikke kan gjennomføre bakgrunnsundersøkelser på alle».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere