*Nettavisen* Nyheter.

- Her er Gaddafi

Foto: Google Maps/Scanpix

- Jakten på Gaddafi har tatt en ny vending, sier opprørsleder.

29.09.11 12:31

Den falne diktatoren Muammar al-Gaddafi skal ha søkt tilflukt i grensebyen Ghadamis, like i nærheten av nabolandet Algerie. Her får han angivelig støtte og beskyttelse av Tuareg-folket.

- Én stamme, Tuareg, gir ham fortsatt støtte, og det er antatt at han befinner seg i området rundt Ghadamis sør i landet, sier en høytstående militæroffiser tilknyttet Libyas nye lederskap, Hisham Buhagiar, til Reuters.

Buhagiar sier han tror Gaddafi befant seg i den sørlige byen Samnu i forrige uke, før han beveget seg videre til Ghadamis, som ligger 550 kilometer sør for Tripoli.

- Kan ikke utelukke flukt til Algerie
Libya-ekspert Kjetil Selvik sier det ikke er utenkelig at Gaddafi kan krysse grensen til Algerie.

- Det er ikke helt utelukket. Det som taler for, er at Algerie har sett med litt ublide øyne på opprørshæren i Libya, særlig at de kom til makten ved hjelp av Nato. Det som taler imot for Algerie, vil være å legge seg ut med et viktig naboland, og dermed sørge for et dårlig naboskap i mange år framover. Det vil være en stiv pris å betale, sier FAFO-forsker Kjetil Selvik til Nettavisen.

- Men alt som har å gjøre med Gaddafis plassering i Libya, er foreløpig bare spekulasjoner, understreker Selvik.

- Familien er i Algerie
Gaddafis datter, Aisha, hans kone og to andre sønner flyktet til Algerie i august måned. Gaddafis sønn Saif al-islam skal imidlertid være i Bani Walid, mens en annen sønn, Mutassem, befinner seg i Gaddafis hjemby Sirte.

- Begge vurderer å forlate Libya og muligens reise til Niger, sier Buhagiar.

- Lojale overfor Gaddafi
Buhagiar sier at de fleste stammene i sør er imot Gaddafi - med unntak av Tuareg-folket, som fortsatt støtter ham.

- Det har pågått kamper mellom stammemedlemmer av Tuareg, som er lojale overfor Gaddafi, og arabere som bor der. Vi er i en forhandlingsprosess. Jakten på Gaddafi har tatt en ny vending, sier Buhagiar.

Tuareg er et nomadefolk som vandrer i Libyas grenseområder. Stammefolket har stor innflytelse i området. Mange av stammemedlemmene er lojale overfor Gaddafi fordi han støttet deres opprør mot regjeringene i Mali og i Niger på 1970-tallet, og lot dem etablere seg sør i Libya, ifølge Reuters.

- Dette er snakk om en folkegruppe, som er en veldig liten minoritet i Libya, men som har hatt et relativt godt forhold til Gaddafi fordi han har gitt dem mulighet til å kontrollere grensetrafikken inn til Libya, så dette er stammer som kjenner dette området godt, sier Selvik.

En offisiell tjenestemann tilknyttet Det nasjonale overgangsrådet, NTC, sier at jakten på Gaddafi konsentreres rundt grenseområdene til Niger og Algerie sør i Libya.

- Områdene i sør gir ham tilgang til grensene til Afrika, sier tjenestemannen.

- Forhandler med stammeleder i Sirte
Tirsdag opplyste en kommandør under Det nasjonale overgangsrådet (NTC), Touhami Zayani, at opprørerne er i forhandlinger med stammeleder i Sirte, som er hjembyen til Muammar al-Gaddafi.

Sirte er én av to store byer hvor Gaddafis styrker fortsatt har kontrollen. Opprørerne har i flere uker forsøkt å innta byen uten å lykkes, fordi de blir møtt med kraftig motstand fra Gaddafis soldater.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.