*Nettavisen* Nyheter.

- Her er Hamas' krigsplan

Kart over deler av Gaza by funnet av israelske styrker. Kartet viser militære disposisjoner. Foto: (Israelske forsvaret (IDF))

Dette krigskartet over et område i Gaza by skal angivelig vise hvordan Hamas planlegger å angripe israelerne.

10.01.09 12:35

Kartet skal ha blitt funnet av fallskjermtropper som har operert i den nordlige delen av Gaza. Kartet viser området Al-Attara. På kartet er det tegnet inn hvordan det skal plasseres sprengstoff og soldater.

- Dette kartet viser at Hamas bruker sivilbefolkningen som menneskeskjold, sier en talsperson for det israelske forsvaret til Nettavisen.

Han sier kartet ble funnet i en av bygningene der Hamas skal ha holdt til, og at dette derfor bekrefter at kartet er tegnet av medlemmer av organisasjonen.

- Det beskriver blant annet plasseringen av eksplosiver og skuddposisjoner i et tettbebygd boligområde som setter sivile liv i fare. Dette er hva Hamas har gjort under hele operasjonen - å bruke sivile som menneskelige skjold, sier general Yuval Halmish i etterretningskorpset til det israelske forsvarets egen nettside.

Den norsk-palestinske journalisten Ashraf al-Khadra har oversatt skriften på kartet.

- Godt organisert

- Dette er et oppdrag. Noe av dette forstår jeg ikke, for Hamas bruker en del hemmelige ord. Teksten til venstre er beskrivelse av linjene. Brun farge er snikskytter. Mørk grønn er stridsvogner. Grønn farge er «bakke». Det står ikke noe mer forklaring. Ved den røde linjen står det «ved siden», sier al-Khadra.

Det er også mindre skrift på kartet som er vanskelig å lese ut fra bildet som er publisert.

Ashraf al-Khadra mener at kartet uansett viser at Hamas er godt organisert og at de er klare til å drive geriljakrig hvis israelske styrker går inn i Gaza by.

- Hamas har 15.000 soldater. I tillegg har andre militære grupper også soldater. Israelske styrker har bombet og bombet og kanskje tatt noen smuglertunneler, men de har ikke klart å ta ledelsen i Hamas. Israelerne har ennå ikke etablert seg inne i byene i Gaza. Her kommer Hamas til å drive geriljakrigføring, sier al-Khadra.

Posisjonerer seg

Selv er han jevnlig i kontakt med journalistvenner inne i Gaza. Ifølge ham er det stort sett sivile som har fått lide på Gazastripen, mens soldatene gjemmer seg for bombene.

Ifølge israelsk etterretning viser kartet blant annet nøyaktig posisjon til snikskyttere, og i hvilken retning de skal skyte. Kartet viser også inngangen til A-Tawil moskeen, og indikerer at det er plassert eksplosiver ved en bensinstasjon og ved inngangen til sivile hjem.

- De plasserer miner ved inngangen til sivile hjem. Målet er selvfølgelig å treffe våre styrker, men lokale eksplosjoner vil også skade husene og trolig drepe sivile. Selv om israelske styrker gjør alt i vår makt for ikke å skade sivile, og bare ta Hamas-medlemmer og terrorister, så hindrer Hamas dette arbeidet, sier general Halmish.

Nettverk av tunneler

Generalen forteller at israelske soldater også oppdager stadig nye tunneler i byene på Gazastripen. Det er kjent at israelske styrker har bombet en rekke tunneler som er brukt til å smugle våpen og utstyr fra Egypt til Gaza.

Hamas bruker også tunnelene til å forflytte seg rundt i Gaza. I tillegg er det oppdaget tunneler som er laget angivelig som feller for israelske styrker.

- Styrkene har oppdaget minelagte dokker ved inngangen til bygninger. Når de går av, blir menneskene rundt dratt ned i underjordiske tunneler. Dette er med andre ord en måte å eliminere eller kidnappe soldater på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.