- Her er oppskriften

Foto: The Times (faksimile)/Scanpix

Historiker hevder han besitter en kopi av originalformelen.

16.05.13 15:48

Oppskriften på den populære brusen har vært en hemmelighet helt siden den ble framstilt i 1886. Coca-Cola Company sier selv at den hemmelige oppskriften er godt bevart i et hvelv i Atlanta, USA.

Nå hevder imidlertid en historiker at han besitter en kopi av den originale oppskriften, som ble laget av kjemikeren John Pemberton i 1886.

Historiker Mark Pendergrast hevder han har fått oppskriften av familien til Frank Robinson, som var en forretningspartner av Coca-Cola-skaperen. Robinson er mannen bak navnet og designet til den populære leskedrikken.

- Publiserte oppskriften
Denne uken har han publisert den angivelige oppskriften i sin nye bok «For God, Country and Coca-Cola: The Definitive History of the Great American Soft Drink and the Company That Makes It.»

- Pemberton lurte Robinson ved å ta patent på Coca-Cola, og sa at Robinson ikke hadde noen rettigheter til den, sier Pendergrast.

Robinson skal ha blitt bitter, og lagde sin egen kopi av oppskriften, i håp om at han kunne selge den videre til en annen kjøper.

Historikeren fikk vite om den angivelige kopien allerede på 1990-tallet, men barnebarnet til Robinson, Frank Robinson II, var skeptisk til å vise fram familiearven og nektet historikeren innsyn i det hemmelige dokumentet.

- Hun ga meg en kopi
Da Frank Robinson II døde, var det søsteren som arvet oppskriften.

- Hun ga den til Coca-Cola Companys arkiver, sa hun, men hun besluttet å gi meg en kopi, skriver Pendergrast i den nye boken, ifølge The Times.

Originaloppskriften er vanskelig å tyde, men inneholder blant annet ingredienser som FE Coca (ekstrakt fra kokablader), sitronsyre, limejus, sukker og koffein.

Her kan du se andre angivelige oppskrifter på den hemmelige leskedrikken.

Det har blitt gjort flere små justeringer med originaloppskriften gjennom årenes løp. Blant annet tok de ut sporene av kokain da leskedrikken ble tilgjengelig på flasker.

- De tok det (kokainen) ut i 1903, sier historikeren.

- Ingen har klart det
Coca-Cola Company hevder imidlertid at oppskriften fortsatt er en godt bevart hemmelighet.

- Gjennom årenes løp har det vært mange som har forsøkt å avdekke den hemmelige formelen, men ingen har klart å gjenskape den «ekte varen» (the real thing). Den ekte formelen er trygt stuet bort i et hvelv i World of Coca-Cola i Atlanta, sier en talsmann for Coca-Cola.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.