*Nettavisen* Nyheter.

- Her har kvinner det verst i verden

Foto: QAIS USYAN (Afp)

14.03.13 12:31

Jan Egeland har i kraft av sin yrkeskarriere vært nært innpå konfliktområder verden over. De verste inntrykkene han sitter igjen med fra sine mange besøk til konfliktområder som blant annet FNs nødhjelpskoordinator, er overgrep mot kvinner og barn. Den tidligere FN-toppen sier han er forbauset over at kvinnedagen i Norge har et såpass lite internasjonalt fokus.

- Selv om det er mange ting som gjenstår i Norge, så er det lysår mellom de problemene man fortsatt har i Norge og hverdagen for kvinner i svært mange land hvor overgrep er daglige og massive, sier Europa-direktør i Human Rights Watch, Jan Egeland, til Nettavisen.

- Jeg har lenge ment at det er helt galt at 8. mars og 1. mai i Norge har et altfor lite internasjonalt perspektiv, gitt de enorme framskrittene man har hatt i likestilling så vel som framgang for den såkalte arbeiderklassen i Norge, sier Egeland.

Vold mot kvinner
Organisasjonen CARE markerer kvinnedagen ved å fokusere på vold mot kvinner. Én av tre kvinner vil bli enten voldtatt, slått eller mishandlet i løpet av livet, ifølge organisasjonen.

- Det gjenstår mye på likestillingsfronten i mange land. I dag er det spesielt fokus på vold mot kvinner, knyttet opp mot FNs kvinnekommisjon som har møte i New York, hvor vold mot kviner er tema. Det vi ser i denne prosessen, er at det er land som motsetter seg endringer som er nødvendige for å redusere vold mot kvinner, sier generalsekretær i CARE, Torild Skogsholm, til Nettavisen.

- Vold mot kvinner er knyttet opp mot mangel på andre rettigheter, og er et resultat av diskriminering mellom kjønn. Det at én milliard kvinner i verden opplever forskjellige former for vold, det at vi har nesten 300.000 kvinner som dør hvert år knyttet til svangerskapskomplikasjoner og fødsel, uten at det gjøres noe for å redde dem, er et kraftig signal på at noe er galt, sier Skogsholm.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Poppe, Cornelius

Kvinnefiendtlige land
Egeland trekker fram Afghanistan, Kongo og til dels Pakistan som de landene det er verst å være kvinne i. Afghanske kvinner var under Taliban-regimet trolig blant de mest undertrykte kvinnene i verden. Til tross for at Vesten gikk inn i 2001 og styrtet det kvinnefiendtlige Taliban-styret, lider fortsatt mange kvinner og jenter under menns overgrep.

Kongo er et annet land hvor kvinner har lidd enormt under menns overgrep. Landet har blitt kalt for verdens voldtektshovedstad, og ifølge tall fra FN har mer enn 200.000 kvinner i Kongo blitt utsatt for seksualisert vold siden 1998. Her er det ikke bare militsgrupper som står for overgrepene, men også FN-soldater som i utgangspunktet skal forsvare sivilbefolkningen mot overgrep.

- Noen av de groveste overgrepene mot kvinner er fortsatt i Afghanistan. Der har det vært mye framgang på mange felt siden invasjonen, men fortsatt er det massive rettighetsbrudd. For kvinner har det vært en stor framgang innenfor utdanning og helse, men på de områdene er det fare for massive tilbakeslag, sier Egeland.

- I en del områder i Pakistan er det massive overgrep, hvor menn med fysisk overlegenhet dreper og ødelegger kvinner bare fordi de er kvinner. Og det er områder i Øst-Kongo hvor seksuelle overgrep er massive, sier Egeland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Greg Rodland Buick

Henger langt etter
CAREs generalsekretær sier at vi nordmenn, som lever godt på statlige velferdsordninger, ikke makter å ta det innover oss hvilke utfordringer kvinner har i mange andre land.

- I Afrika regner man med at én prosent av jorden eies av kvinner, mens det er flest kvinner som arbeider med jorden. Disse kvinnene er i en umulig situasjon. Det er veldig vanskelig for dem å klare seg på egen hånd uten en relasjon til en mann. Både når det gjelder helse og utdanning og økonomisk og politisk deltagelse i samfunnet, så henger de langt etter på verdensbasis, sier Skogsholm.

- Det faktum at kvinners yrkesdeltakelse i Norge har betydd mer for velferdsstaten enn det oljeøkonomien har betydd, sier noe om at det er et stort potensial i hele verden om kvinner får delta, sier Skogsholm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.