- Her skjuler Farouk seg

Foto: Mediehuset Nettavisen

Jemenittiske journalister har sporet opp den drapsmistenkte Farouk Abdulhak. Han er singel, tilsynelatende lykkelig og får skolehjelp av en privatlærer.

15.11.10 15:51

JEMEN/OSLO (Nettavisen): Farouk Abdulhak (23) er etterlyst av Scotland Yard og Interpol for drapet på norske Martine Vik Magnussen (23), som ble funnet drept i en London-leilighet i mars måned 2008. Jemenittiske myndigheter nekter å utlevere ham til Storbritannia.

Ifølge Nettavisens opplysninger lever den drapsmistenkte Farouk et tilbaketrukket liv i den avsidesliggende landsbyen Thabe i Abous, i et landlig område Taiz-regionen sør i Jemen.

En gruppe jemenittiske journalister har på oppdrag fra Nettavisen samlet inn informasjon om drapsmistenkte Farouk. Journalistene ønsker å være anonyme av hensyn til egen sikkerhet.

- 15 private sikkerhetsvakter
Farouk blir angivelig beskyttet og holdt skjult med god hjelp av sin styrtrike far Shaher Abdulhaq i hjembyen Thabe.

- Grunnen til at de valgte Thabe er fordi hele landsbyen er lojal mot faren Shaher Abdulhaq, som følge av all omsorgen han viser overfor landsbybeboerne, sier journalisten som har innhentet informasjon på vegne av Nettavisen.

De jemenittiske journalistene reiste dermed til byen i påskudd av å være gjester hos en av landsbybeboerne.

- Ifølge våre kilder, er det minst 15 private sikkerhetsvakter som omringer farens hus for å forsikre seg om at Farouk er der til enhver tid. Men når Farouk går rundt i landsbyen, forsøker han å framstå som normal. Han forlater huset med kun én vakt, mens andre holder ham med oppsikt på avstand for å vurdere sikkerhetssituasjonen, sier journalisten.

- Studerer via Internett
Farouk studerte ved det prestisjetunge Regent's College i London, hvor også Martine var student. Men etter Martine-drapet flyktet han i all hast til hjemlandet Jemen. Det er imidlertid lite kjent hva den drapsmistenkte rikmannssønnen har bedrevet tiden med de siste to årene.

- Han lever et ganske normalt liv. Han bor på farens enorme ferieeiendom. Han verken jobber eller går på skole, men våre kilder forteller oss at det er en stor sannsynlighet for at han studerer via Internett. Han er blitt observert med skolebøker. Vi har også funnet ut at han har en privatlærer som hjelper ham med studiene, og på denne måten kan han fortsette studiene sine, sier journalisten.

Journalistene har også vært i kontakt med ett av Farouks familiemedlemmer.

- Han forteller at Farouk begynner å venne seg til sitt nye liv. Ifølge familiemedlemmet, så er Farouk lykkelig, til tross for at han savner livet i London. Men familien gjør alt de kan for å sørge for at han er lykkelig og at han klarer å tilpasse seg sitt nye liv.

- Begrenset sosialt liv
Farouk skal ikke ha blitt observert i Jemens hovedstad Sana’a på mer enn ett år. Ifølge journalisten er det for risikabelt for Farouk å bevege seg fritt i hovedstaden. Farouk er ikke etterlyst av jemenittisk politi, men mye tyder på at Abdulhaq-familien mener det er hensiktsmessig at den drapsmistenkte holder en lav profil, så lenge britiske og norske myndigheter fortsatt øver press på jemenittiske myndigheter.

- Sana’a er full av spioner og journalister, i motsetning til Thabe. I teorien er det nesten ingen som får lov til å reise inn i landsbyen, bortsett fra dem som får tillatelse av landsbybeboerne. Han går sjeldent ut og spiser i landsbyen, ettersom det ikke finnes noen gode restauranter der.

Farouk var ifølge britiske medier svært glad i det pulserende utelivet i London da han studerte i Storbritannia. Han skal ha frekventert storbyens eksklusive nattklubber. Farouk skal ha kjøpt så mye dyr champagne på utestedene at han til slutt fikk tilnavnet «Dom Pérignon». Nå er imidlertid festeperioden over for den ettersøkte rikmannssønnen.

- Når han i all hemmelighet reiser til Sana’a, drar han av og til på restaurantbesøk, og det skjer uten noen andres viten - ikke engang venner. Han sitter aldri blant de andre restaurantgjestene fordi han lett kan bli observert. Han sitter som regel i VIP-seksjonen og er omringet av bevegelige vegger, slik at han ikke blir lagt merke til, sier journalisten.

- Godt beskyttet
- De få gangene han forlater landsbyen, så er han godt beskyttet og drar direkte til farens hus i Sana’a, hvor han kan få tilsendt det han ønsker - alt på farens regning. Nå og da forlater han huset, men ingen vet når eller hvor han drar, sier journalisten.

Farouk skal også ha et ganske begrenset sosialt liv.

- Ifølge våre kilder sosialiserer han med landsbybeboere som er veldig glad i ham, fordi han er snill mot dem og bruker store pengebeløp for å holde dem lykkelige. Faren elsker tanken på at han (Farouk) bor i landsbyen, fordi dette gir familien en tilstedeværelse i de landlige områdene som faren opprinnelig kommer fra, sier journalisten.

- Har ikke forandret utseendet
Farouk skal ikke ha forandret noe på utseendet sitt etter at han ble etterlyst av Scotland Yard og Interpol for drapet på Martine Vik Magnussen.

- Han har tilpasset seg den jemenittiske kleskulturen, og faren har bedt ham om ikke å bruke vestlig klær, slik at det blir enklere for ham å blande seg inn blant lokalbefolkningen.

Nettavisen har forsøkt å få tak i et ferskt bilde av Farouk, men de jemenittiske journalistene mener dette er så å si umulig.

- Den britiske pressen har vært villig til å betale 20.000 dollar for ferske bilder av ham, men vi har likevel ikke klart å oppdrive et bilde.

- Har ikke kjæreste

Farouk skal ikke være i noe forhold på det nåværende tidspunkt.

- Han bor i et veldig konservativt område. Derfor er det omtrent umulig for ham å ha en kjæreste. Men det finnes mange muligheter til å ha et seksuelt forhold, men ikke ved å ha en kjæreste, men heller ved å få noen sendt til huset, uten at andre i området får greie på det.

Langtidsplanene til Farouk er også noe begrenset, ettersom han er etterlyst av Interpol.

- Planen er å holde en lav profil de neste to-tre årene, fram til den jemenittiske regjeringen finner en måte å løse saken på, enten direkte eller indirekte.

Farouks far, Shaher Abdulhaq, skal nemlig være en nær venn av president Ali Abdullah Saleh.

Nekter utlevering
Britiske myndigheter har begjært utlevering av Farouk Abdulhak fra Jemen. Men verken Norge eller Storbritannia har en utleveringsavtale med Jemen.

Storbritannia har også nektet å overlevere etterforskningsmaterialet til jemenittiske myndigheter, ettersom landet praktiserer dødsstraff. Storbritannia, i likhet med Norge, er prinsipielt mot dødsstraff, og nekter å utlevere dokumentasjon som kan føre til en dødsdom.

Stiftelsen Martines Minnefond for Rettferdighet har varslet en sivil rettssak mot drapsmistenkte Farouk Abdulhak og hans familiemedlemmer. Stiftelsen ønsker å stille Farouk og hans familiemedlemmer økonomisk og rettslig ansvarlig i Norge for drapet på Martine Vik Magnussen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.