- Herregud, den virker!

Foto: NASA (AP)

Astronomer har god grunn til å juble.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA frigjorde onsdag nye bilder tatt av Hubble-teleskopet.

De nye bildene beviser at oppdraget med å fikse Hubble-teleskopet tidligere i år, var en formidabel suksess.

- Min første reaksjon var: Herregud, den virker. Dette er fantastisk, sier Dr. Paul Murdin ved Instituttet for astronomi ved universitetet i Cambridge, melder BBC.

Den siste bildeserien består av typiske Hubble-motiver med alt fra kolliderende galakser til eksploderende stjerner.

- Har forandret vårt syn
Hubble anses for å være ett av de viktigste vitenskapelige verktøyene som noensinne er bygd, og NASA mener teleskopet vil være i drift fram til 2014.

- Hubble har forandret vårt syn på verdensrommet fullstendig, og vi kan glede oss til nye oppdagelser og overraskelser som Hubble vil gi oss de neste årene. Det er helt sikkert. Det er bare å glede seg, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen.

Utenomjordiske bildekvaliteter
- Bildene brukes for å markere at Hubble er i gang igjen og de har fått nytt utstyr og kommer til å gi oss mer utenomjordiske bildekvaliteter enn det vi har hatt tidligere, legger han til.

Det var astronauter om bord på Atlantis-romferjen i mai måned som gjennomførte vedlikeholdsarbeid på Hubble-teleskopet for femte og aller siste gang.

- Renoveringsoppdrag er alltid litt uvisse fordi mye kan gå galt, sier Murdin.

- Men disse bildene viser definitivt at Hubble vil være i god stand i det som dessverre er de siste fem årene.

Installete nytt utstyr
Atlantis-astronautene gjennomførte fem romvandringer for å installere nytt utstyr på Hubble, samt erstattet teleskopets batterier og gyroskoper. Et viktig supplement var et nytt dybdekamera, det såkalte Wide Field Camera 3. Dette er instrumentet som astronomer håper vil kunne bidra med nye store oppdagelser de siste fem leveårene.

Ifølge Ødegaard vil dette gi astronomer muligheten til å utforske både mørk energi og mørk materie.

- Det er utstyrt med et nytt instrument som kommer til å fange opp hele det elektromagnetiske spekteret, sier en entusiastisk Ødegaard.

- Nå blir det en ny runde med fargespektakulære og dype bilder, og man kan se inn i fenomener som vi tidligere bare har sett overflaten av, sier han.

Glimt av de første stjernene
Kameraet vil kunne ta bilder dypere inn i Universet og dermed få et glimt av de første stjernene som lyste for 13 milliarder år siden.

NASA og internasjonale samarbeidspartnere jobber nå med å utvikle «storebroren» til Hubble. James Webb Space Telescope vil være mye større og ha større rekkevidde enn sin forgjenger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.