RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hevet over Fredsprisen

Sist oppdatert:
-Pave Johannes Paul II er ikke lei seg for at han ikke fikk Fredsprisen. Han er hevet over slike priser, sier pavens nærmeste assistent.

Uttalelsen kom som en kommentar til nyheten om at verdens mest prestisjetunge pris, Nobels fredspris, i år er tildelt den iranske advokaten og menneskerettsforskjemperen Shirin Ebadi.

- Paven er en budbringer av fred, sa innensriksminister og kardinal Angelo Sodano i et intervju, ifølge Reuters.

- Hvis en organisasjon ønsker å anerkjenne det, er det fint. Men paven er hevet over disse tingene, sa Sodano, som regnes som pavens høyre hånd og nummer to på maktstigen i Vatikanet.

Den 83 år gamle pave Johannes Paul II var på forhånd ett av de heteste tipsene til å få prisen fra den norske Nobel-komitè.

- Jeg mener at menneskelig anerkjennelse kan være hyggelig, men det er ikke nødvendig, sa Sodano.

Mange romersk-katolske følte at dette burde være den polske pavens år, fordi han markerer 25 år i stillingen kommende uke. Han spilte også en rolle ved kommunismens fall i 1989 og var en høyrøstet opponent til den USA-ledede invasjonen av Irak i år.

Enkelte peker imidlertid på at han kan ha blitt forbigått på grunn av sitt konservative syn på abort, prevensjon og homoseksualitet.

- Alle gode mennesker vil anerkjenne hans bidrag, sa pavens høyre hand, Sodano da han snakket i Vatikanet.

- I sine første år som pave, med kommunismens fall, tror jeg hans insistering på respekten for menneskerettigheter var nøkkelen for at folk skulle forstå at (det kommunistiske) systemet ikke kunne vare.

Sodano la til at han hadde merket seg at Nobel-komiteen har æret flere kristne de senere årene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere