- Hindret massivt al-Qaida-angrep

Foto: (Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Jordanian TV)

Med disse lastebilene planla al-Qaida-medlemmer i Jordan et voldsomt angrep med kjemiske eksplosiver. I dag la de kortene på bordet på direktesendt TV.

27.04.04 00:07

Jordan skal ha forhindret et kjemisk angrep som settes i forbindelse med al-Qaida , melder nyhetsbyrået AFP.

Det planlagte angrepet skulle rettes mot etterretningstjenesten i landet, og kunne ifølge offisielle kilder ha kostet 80.000 mennesker livet.

Flere personer sto mandag fram på jordansk fjernsyn og tilsto at de hadde planlagt et storstilt kjemisk angrep i regi av al-Qaida, skriver NTB.

Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Jordanian TV

De arresterte, som er fra Jordan og Syria, sa at de hadde fått ordre direkte fra al-Qaida-toppen Abu Musab al-Zarqawi.

Tilståelsene ble vist i beste sendetid og det ble også vist bilder av kjemikaliene og lastebilene som skulle vært brukt.

Det ble også opplyst at fire av de antatte gjerningsmennene er drept, mens seks er arrestert i en rekke raid. Den siste aksjonen fant sted 20. april.

Til Afghanistan
Lederen for terrorgruppen, Azmi Jayousi, var blant dem som tilsto planen på fjernsynet. I et 20 minutter langt opptak forteller han rolig hvordan han sammen med sine medsammensvorne planla angrepet. Han skal ha møtt al-Zarqawi første gang da han deltok på en av al-Qaidas treningsleirer i Afghanistan. Senere møttes de igjen i Jordan.

Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Jordanian TV

- Jeg sverget troskap til al-Zarqawi, og etter at Afghanistan falt, møtte jeg ham igjen i Irak, sa Jayousi, som hadde tydelige blåmerker i ansiktet og på hånden.

- Al-Zarqawi beordret meg til Jordan for å utføre et militært oppdrag, sa han.

Opplysningene om at 80.000 mennesker kunne ha blitt drept, ble gitt av innslagets kommentator, som begrunnet det med at de giftige stoffene kunne ha spredt seg i en radius på 2 kilometer. Det ble ikke opplyst hva slags kjemikalier det dreide seg om.

Kjemisk fabrikk
Jayousi fortalte at han hadde etablert en kjemisk fabrikk i nærheten av byen Irbid, like ved grensen til Syria, og at han hadde mottatt 170.000 dollar, tilsvarende 1,2 millioner kroner, i økonomisk støtte, så vel som falske pass og falske pengesedler fra Suleiman Darwish, en av al-Zarqawis medhjelpere som bor i Syria.

En av de andre arresterte, en 18-åring fra Syria, fortalte at han hadde fått opplæring av al-Qaida i Afghanistan.

Sikkerhetskilder mener at al-Qaida ønsket å straffe Jordan fordi landet har støttet USAs forsøk på å gjenoppbygge Irak under okkupasjonen.

Allerede for ti dager siden opplyste jordanske myndigheter at de hadde funnet biler med sprengstoff, og at de mistenkte at en gruppe med tilknytning til al-Qaida planla et terrorangrep.


Ifølge AFP sa Kong Abdullah II av Jordan 13. april i år at sikkerhetstjenesten hadde plukket fra hverandre et terror-nettverk, og avslørt gruppens planer om å begå en «forbrytelse aldri før sett i kongedømmet», som ville ha drept tusener.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag