RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TV 2

- Historisk klasevåpenavtale

Sist oppdatert:
- Den første nedrustningsavtalen som er underskrevet på ti år, sier Jens Stoltenberg.

Norge var onsdag første ute i rekken av vel 100 land som nå signerer en avtale som forbyr bruken av klasevåpen. Kina, Russland og USA er ikke blant dem.

- Det er en historisk dag. Dette er den første nedrustningsavtalen som er underskrevet på ti år, sier statsminister Jens Stoltenberg til TV 2 Nyhetskanalen. Han deltok ved undertegningen i Oslo rådhus. Stoltenberg sier Norge vil ta opp spørsmålet om klasevåpenforbud med USA så fort den nye administrasjonen er på plass.

Stoltenberg sier han har merket seg at påtroppende USA-president Barack Obama i sin tid stemte mot klasevåpen.

I sin tale i Oslo rådhus onsdag sa Stoltenberg at avtalen betyr noe for ham personlig. Han tilbrakte deler av sin barndom i daværende Jugoslavia, et land som under og etter krigen på Balkan har hatt sin andel av klasevåpenofre. Norges statsminister har selv truffet noen av dem.

125 stater deltok ved undertegningen i Oslo. Fire av disse, inkludert Norge, har allerede ratifisert avtalen, ifølge Utenriksdepartementet.

Avtalen betyr at en hel kategori av våpen forbys. Statene som undertegner forplikter seg til å arbeide for at flere land slutter seg til.

- Konvensjonen forplikter oss til å hjelpe ofre, rydde blindgjengere og ødelegge lagre. Den vil bety en konkret forskjell for de menneskene som er rammet og truet av klasevåpen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre ifølge en pressemelding.

Han sier Norge vil videreføre sin støtte til ofrene og ryddeprogrammer i rammede land.

- Dette er starten. Nå begynner etappe to som handler om å få flere til å undertegne og trappe opp innsatsen for ofrene, sier Støre.

Se også tv2.no: Jens vil gjøre verden tryggere

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere