*Nettavisen* Nyheter.

- Hitler ville kidnappe paven

Adolf Hitler ga direkte ordre om at pave Pius XII skulle bli kidnappet under andre verdenskrig.

Det skriver den ledende katolske avisen i Italia, Avvenire. Den omfattende avisartikkelen bygger på dokumenter som Vatikanet skal være i besittelse av.

Avvenire skriver at Hitler fryktet at paven skulle bli et hinder for å oppnå herredømme over hele verden. Hitler ønsket å avskaffe all religion og deretter innføre nasjonalsosialisme som en slags ny, global religion.

Operasjonen, som hadde kodenavn Rabat, skulle opprinnelig vært gjennomføret i 1943. Av ukjente grunner ble den i stedet flyttet til året etter.

Ifølge avisen ble SS-general Karl Friedrich Otto Wolff beordret til å utføre kidnappingen like før tyskerne trakk seg ut av Roma.

Wolff skal ha arrangert et hemmelig møte med paven etter å ha fått ordren. Han kom til møte i sivile klær, ledsaget av en prest. I møtet fortalte han paven om Hitlers planer. Han forsikret at han ikke kom til å gjennomføre ordren.

Han advarte samtidig Pius XII om at situasjonen i Roma var uoversiktlig og at byen var full av farer.

Den nye kunnskapen om Pius XII står i kontrast til det bildet mange historikere har gitt av paven. Det er blitt hevdet at han var vennlig innstilt til tyskerne og at han lukket øynene for Holocaust.

Vatikanet arbeider nå for å gjøre Pius XII til helgen, men har møtt kritikk av jødiske organisasjoner. Vatikanet hevder at årsaken til at paven ikke gikk sterkere imot nazistene, var at han var redd for å gjøre situasjonen for katolikkene og jødene verre, og at han arbeidet mye i det skjulte for å redde jøder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.