RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hizbollah er vårt siste håp

Foto: Reuters
Sist oppdatert:
På en innsmuglet telefon, har TV 2 Nettavisen intervjuet én av 9800 palestinske og arabiske fanger som sitter fengslet uten dom i Israel.

- Da vi hørte at tre soldater var bortført i Libanon og Palestina, begynte vi å gratulere hverandre, forteller Abu Jihad til TV 2 Nettavisen.

Abu Jihad har sittet i fengsel i snart 16 år, og han er nå over 50 år gammel. Selv ble han arrestert da han som en del av Fatah-bevegelsen var med på et angrep mot israelske styrker.

Abu Jihad legger ikke skjul på at bortføringene, som utløste Israels angrep mot Libanon, er deres siste håp for å komme ut av fengsel.

- Vi er forsatt optimistiske, og håper at Israel skal bytte oss mot de tre soldatene som bortført. Svært mange palestinere og libanesere kjenner noen som sitter fengslet i Israel. Vi savner våre barn og slektninger. For noen er det umulig å besøke familiene i de palestinske områdene, sier Abu Jihad fra fengselet.

Gratulasjoner
Av hensyn til hans egen sikkerhet, unnlater vi i denne saken å oppgi hvilket fengsel han sitter i. Til TV 2 Nettavisen forteller han at de innsatte vet lite om hva som skjer utenfor fengselet akkurat nå.

- Situasjonen her inne er svært dårlig. Vi får ikke se på tv, høre radio eller lese aviser. Noen har fått inn en radio og hører på nyheter. Etterpå meldes nyhetene videre fra person til person. Da vi hørte at en soldat var bortført, og kort tid senere at to nye soldater var bortført av Hizbollah, startet vi å gratulere hverandre. Flere av oss fikk straff av de israelske fangevokterne fordi vi nektet å si hvordan vi hadde fått vite om nyheten, sier han.

- 400 mindreårige
Tre palestinske grupper bortførte 25. juni den israelske soldaten Gilad Shalit. Kort tid senere kom kravet om at alle kvinner og barn måtte løslates fra israelske fengsler. Nå er kravet at 1000 fanger må slippes fri. Også Hizbollah krever at Israel løslater libaneske og arabiske fanger.

Israel har til nå avvist alle krav.

- Vi er gitt opp av politikere og det internasjonale samfunnet. De har lovet oss at vi skal slippe fri. Noen ganger har vi klart å ringe de største arabiske tv-stasjonene med appell til verden og ønske om bedre sanitærforhold i fengslene. Men vårt eneste håp nå er at det internasjonale samfunnet skal legge press på Israel, slik at man kan utveksle fanger mot de tre soldatene, sier Abu Jihad.

Han mener kvinnene og barna som sitter i israelske fengsler må ha førsteprioritet.

- Av de rundt 9000 palestinske fangene som sitter i israelske fengsler, er det til sammen rundt 100 kvinner og 400 mindreårige under 18 år. Disse må slippe fri først. Alle som sitter inne, er fengslet uten noen form for rettslig prosess, sier han.

Ber om hjelp
Visefangeminister Ziad Abu Ein i den palestinske regjeringen sier til TV 2 Nettavisen at Israels fengsling av palestinske fanger er i strid med internasjonal lov.

- Mange blir mishandlet og får grusom behandling. De sitter i fengsel uten dom, og aner ikke når de slipper fri, sier Abu Ein.

I fjor var han i Norge og snakket med flere norske humanitære organisasjoner, blant dem Amnesty International Norge.

- De sa de ville hjelpe, men så langt har ingenting skjedd. Nå ber jeg Norge og det internasjonale samfunnet om å gjøre noe. Det er på grunn av fangene at vi nå har fått en ny krig i Midtøsten, sier visestatsråden på telefon fra Gaza.

490 år i fengsel
Ett av kravene til Hizbollah er at den libanesiske fangen Samir Kuntar blir løslatt.

Kuntar ble arrestert under et forsøk på å befri fanger for 28 år siden, og er den libanesiskefangen som har sittet lengst i israelsk fengsel. De to han utførte operasjonen sammen med, døde. I motsetning til mange andre har Kuntar fått sin dom. Den er på 490 år.

Kuntars mor, Omm Jaber Washah, sier til TV 2 Nettavisen at hun får besøke sin sønn to ganger i året. Hun bor i landsbyen Aabey i Libanon, og lar seg intervjue over telefon.

- Når jeg ser bilder av Samir, begynner jeg å gråte. Jeg pleide å besøke ham en rekke ganger for 17 år siden. Plutselig fikk jeg ikke besøke ham lenger. Jeg gikk til sak mot israelske myndigheter, og da fikk jeg lov å se ham to ganger i året, sier moren til TV 2 Nettavisen.

- Vi mødre elsker Hizbollah-lederen Nasrallah. Vi er ikke sjiamuslimer, men Durros. Vi tror at Hizbollah kan hjelpe dem som sitter i fengsel. De har lovet oss at de vil gjøre noe. Nå håper jeg at min sønn blir løslatt og kommer tilbake til meg, sier hun.

I 2004 forhandlet Tyskland mellom Israel, Libanon og Palestina. Den gang ble tre døde israelske soldater sendt hjem i bytte mot løslatelsen av 420 libanesiske og palestinske fanger.

Hizbollah-leder Nasrallah sier nå at de to soldatene de tok til fange forrige onsdag kun vil bli løslatt mot utveksling av fanger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere