*Nettavisen* Nyheter.

- Hjelp oss, det pågår en massakre

Foto: ANWAR AMRO (Afp)

Barn ned i tolvårsalderen skal ha blitt skutt og drept av syriske myndigheter.

24.03.11 20:11

I seks dager har demonstranter protestert mot regimet i Syria. Landet er det siste i rekken som har sluttet seg til demonstrasjonene som har spredd seg over Midtøsten og Nord-Afrika de siste to månedene.

Syriske myndigheter har slått hardt ned på demonstranter i flere byer, og besvart protestene med tåregass og omfattende voldsbruk. Politistyrker har skutt og drept sivile mennesker. Ifølge noen anslag har 35 mennesker blitt drept siden uroen startet forrige fredag, melder BBC.

En tolv år gammel jente skal være blant flere personer som ble d rept av sikkerhetsstyrker onsdag.

Den verste maktmisbruken har funnet sted i den sørlige byen Deraa, som ligger 100 kilometer sør for hovedstaden Damaskus.

- Åpnet ild mot begravelsesfølge
Syriske sikkerhetsvakter åpnet blant annet ild mot et begravelsesfølge onsdag, ifølge vitner. Begravelsen ble holdt for seks mennesker som ble drept da sikkerhetsstyrker stormet Omari-moskeen dagen før. Minst 150 mennesker skal ha vært inne i moskeen.

- De ba alle om å gå hjem, og deretter begynte de å skrike og kaste tåregass. De lukket dørene og så begynte skytingen, sier leder for Senter for menneskerettighetsstudier i Damaskus, Radwan Ziadeh, som har vært i kontakt med flere av demonstrantene, skriver The Times.

Moskeen har blitt et samlingspunkt for demonstranter som de kan oppsøke får å motta legebehandling og få husly.

Det er også meldt om at sikkerhetsstyrker åpnet ild mot hundrevis av ungdommer som var på vei til Deraa sentrum for å slutte seg til demonstrasjonene onsdag.

- Det pågår en massakre i Deraa
Antall drepte under sammenstøtene i Syria varierer fra 22 til 35, men tallet er svært vanskelig å få bekreftet. Det har imidlertid dukket opp flere videoer på YouTube som viser sivile mennesker dukke unna for sikkerhetsstyrkenes kuler.

På en nyopprettet Facebook-side, Syrian News Network, er det lagt ut flere lydklipp med rop om hjelp fra demonstranter i Deraa.

- Hjelp oss, hjelp oss! Det pågår en massakre i Deraa. Hæren kriger i moskeen. Deraa skriker. Deraa dør. Syrias folk, hjelp oss. Vi bønnfaller dere, lyder ett av klippene.

Skylder på kriminelle gjenger
Myndighetene hevder imidlertid at de har slått ned på kriminelle gjenger som skjuler våpen og ammunisjon i moskeen. I tillegg har det statskontrollerte nyhetsbyrået Sana hevdet at de «kriminelle» har kidnappet barn som de bruker som menneskelige skjold, melder BBC.

Demonstrasjonene brøt ut i Deraa fredag etter at unge regimekritikere hadde blitt arrestert for å ha tegnet regimekritisk graffiti på noen vegger.

Demonstrantene har så langt ikke krevd at president Bashar al-Assad trekker seg fra makten, men protestene utgjør likevel en formidabel trussel for presidentens styre, sett i lys av det som har skjedd i Tunisia, Egypt og Libya.

- Så langt så er dette noe som er veldig alvorlig, men noe som i seg selv ikke rokker ved regimestabiliteten fordi det foreløpig er i en perifert del av Syria. Men det er såpass alvorlig at man kan forvente en smitteeffekt, og da blir det en større krise. Det får vi indikasjon på i morgen under fredagsbønnen i Damaskus, sier FAFO-forkser Kjetil Selvik til Nettavisen.

Syria har et de facto ettpartistyre som har vært i en unntakstilstand siden 1963.

- Det innebærer at utøvende myndigheter dominerer lovgivende og dømmende makt. Det er nøkkel til en veldig konsentrasjon rundt presidentens makt, og at det blir veldig lite rom for sivilsamfunn. De har ikke noe uavhengig sivilsamfunn, men det er likevel ikke så totalitært som Libya, sier Selvik.

Støre reagerer
Norske myndigheter reagerer kraftig på hendelsene i Syria.

- Norge oppfordrer myndighetene i Syria til å ikke bruke vold mot fredelige demonstranter, respektere ytrings- og forsamlingsfriheten, og gå i dialog med befolkningen om deres legitime krav, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse onsdag.

Eksperter varsler at flere regimer i araberverden vil komme til å falle. Men demonstrasjonene og myndighetenes maktmisbruk i Syria, Bahrain og Jemen kommer i skyggen av den pågående krigen i Libya.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.