- Hjerterå politikk av Trump

Kan være forbudt i krig, men er lovlig å bruke mot sivile:

En fem år gammel jente flykter fra tåregassen som amerikanske grensevakter brukte mot sentralamerikanske migranter i Tijuana i Mexico på søndag.

En fem år gammel jente flykter fra tåregassen som amerikanske grensevakter brukte mot sentralamerikanske migranter i Tijuana i Mexico på søndag. Foto: Kim Kyung Hoon (Reuters)

SV krever norsk reaksjon på USAs bruk av tåregass mot migranter.

28.11.18 22:20

Amerikanske grensevakter avfyrte tåregassgranater mot flere hundre sentralamerikanske migranter i Tijuana i Mexico, da de forsøkte å krysse grenseovergangen ved California sist søndag.

President Donald Trump avviser at tåregassen ble brukt mot barn. Det til tross for at bilder og videoer viser noe helt annet.

- Hjerterå politikk

SV-leder Audun Lysbakken har onsdag stilt et skriftlig spørsmål til utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H), hvor han ber om svar på hvordan norske myndigheter reagerer på USAs bruk av tåregass mot migrantfamilier. Utenriksministeren har ennå ikke svart.

- Trump viser en hjerterå politikk og retorikk ovenfor folk som flykter fra vold og nød i Mellom-Amerika. Når det kommer til et punkt hvor det brukes tåregass mot barn, mener vi det er alvorlig, sier Lysbakken til Nettavisen.

- På meksikansk side har den store strømmen av migranter skapt en alvorlig humanitær situasjon i Tijuana, som har anmodet det internasjonale samfunn om hjelp til å håndtere situasjonen. President Trump har gjentatte ganger hevdet at det gjemmer seg kriminelle og terrorister blant migrantene, uten å dokumentere påstandene sine, sier SV-lederen.

- Amerikanerne må avhjelpe denne situasjonen, ikke fortsette å bidra til å eskalere den. Jeg forventer at Norge gir en klar beskjed om dette til amerikanske myndigheter, sier Lysbakken.

SV-leder Audun Lysbakken og utenriksminister Ine Marie Eriksen (H). Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

- Kan være forbudt i krig

Major Kjetil Rian har jobbet en årrekke ved Forsvarets ABC-skole, som gir soldater utdanning og opplæring i vern mot atom-, biologiske og kjemiske våpen. Tåregass anvendes i første omgang til tetthetskontroll av vernemasker i Forsvaret. Rian sier tåregass kan være forbudt i krigføring, men at det er lovlig å bruke i forbindelse med opprørskontroll.

- Den CS-gassen (tåregass) vi bruker i Forsvaret, er i henhold til OPCWs kjemivåpenkonvensjon forbudt å bruke i enkelte tilfeller i krig. I for eksempel Vietnamkrigen brukte amerikanerne dette som et tiltak for å jage fienden ut av skyttergravene og angripe dem når de kommer ut fra dekning. Det ville ikke vært lov i dag, sier Rian til Nettavisen.

- Men konvensjonen sier at politimyndigheter har lov til å bruke CS-gass i forbindelse med opprørskontroll, sier han.

Maria Lila Meza Castro (39) og hennes fem år gamle tvillingdøtre fra Honduras, flykter etter å ha blitt utsatt for tåregass ved den amerikanske grensen i helgen. Foto: Kim Kyung-hoon (Reuters)

- Kan forårsake dødelighet

Rohini Haar ved organisasjonen Physicians for Human Rights (Leger for menneskerettigheter), sier at barn ikke vet at de skal lukke øynene og munnen når de blir utsatt for tåregass, noe som resulterer i at de blir utsatt for enda mer gass enn nødvendig.

- Barn flest roper på foreldrene sine når de er i fare. Den mest naturlige og fornuftige reaksjonen, er skadelig i dette tilfellet, sier Haar til Huffington Post.

Haar har forsket på bruk av tåregass mot folkemengder, og er medforfatter av rapporten «Health impacts of chemical irritants used forcrowd control: a systematic review of the injuries and deaths caused by teargas and pepper spray».

- Kjemiske stoffer som er brukt til å kontrollere folkemengder, som tåregass og pepperspray, er generelt vurdert som trygt, og forårsaker kun forbigående smerte og tåreflom. Det er imidlertid mange rapporter om at bruk og misbruk av disse kjemikaliene kan forårsake alvorlige skader, lyder rapporten.

- Selv om kjemiske våpen har en begrenset rolle i folkemengdekontroll, viser våre funn at det er et vesentlig potensiale for misbruk, som fører til unødvendig sykdom og dødelighet, konkluderer rapporten.

I en uttalelse reagerer Trump på at kvinnene «utsatte seg selv og barna» for tåregass og spurte mandag «hvorfor foreldre løper opp mot et område hvor det er tåregass». Foto: Alex Brandon (AP)

Forsvarer tåregassbruk

Trump har denne uken forsvart amerikanske grensevakters bruk av tåregass mot migrantene.

- De (grensevaktene journ.anm.) ble presset av noen svært tøffe mennesker, og de brukte tåregass, sa presidenten mandag ifølge Time Magazine, ifølge NTB.

- Her er bunnlinjen. Ingen kommer inn i vårt land med mindre de kommer inn lovlig, tilføyde han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.