RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Homoseksualitet finnes ikke i Iran

Arkivbilde av Irans president Mahmoud Ahmadinejad.
Arkivbilde av Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: Scanpix/Reuters
Sist oppdatert:
Irans president Mahmoud Ahmadinejad ble grillet da han møtte amerikanske studenter.

Columbia University i New York tok i mot en særdeles sjelden gjest mandag kveld. Irans president Mahmoud Ahmadinejad talte til om lag 600 studenter før han tok i mot spørsmål fra salen. Nyhetskanalen sendte talen direkte.

Første spørsmål fra salen var: - Vil dere utslette staten Israel?

- Vi elsker alle nasjoner. Vi er venner med jødene. Mange jøder bor i Iran i fred og fordragelighet. Det finnes mange grupperinger blant det palestinske folkeslag, og vi ønsker å la vårt folk selv bestemme hvordan vi skal innordne Midt-Østen.

Se innslag på TV 2 Sumo: Utskjelt under USA-besøk

- Iranske kvinner nyter den høyeste grad av frihet
Et annet spørsmål fra salen: - Hvorfor undertrykker dere kvinner og henretter homoseksuelle?

- Vi har ikke homoseksuelle i Iran. Vi har ikke dette fenomenet. Jeg vet ikke hvem som har sagt at vi har det, sa presidenten.

- Når det gjelder henrettelsene: Dere har også dødsstraff, ikke sant? Folk som truer andres rettigheter og skaper frykt blir straffet hardt, fortsatte Ahmadinejad.

- Kvinner nyter den høyeste grad av frihet. Vi har to kvinnelige visepresidenter. Kvinner er synlige i universitet- og forskningsmijøet. Vi har den høyeste valgdeltagelsen i verden, og over halvparten av de som stemmer er kvinner. Hvordan kan dere da hevde at kvinner ikke har rettigheter i Iran? spurte Ahmadinejad retorisk

- Smålig og grusom diktator
Før Ahmadinejad slapp til leverte universitetetspresident Lee Bollinger et innlegg der han oppfordret Irans president til å svare på en rekke spørsmål, deriblant landets planer mot USA og en forklaring på undertrykkelse av Irans innbyggere.

- Du utviser alle egenskapene til en smålig og grusom diktator, sa Bollinger.

Bollinger avsluttet med å si at han ikke regnet med å få noen klare svar, og ventet at han ville sno seg unna alle de vanskelige spørsmålene.

Hyller vitenskapen
Ahmadinejad ga et tilsvar til Bollinger der han understreket at i Iran var tradisjonen at inviterte talere slapp til uten en serie anklager.

- Og spesielt i et universitetsmiljø er det viktig at alle får snakke slik at sanheten kan avdekkes av hver enkelt og ikke dikteres, sa presidenten.

- Jeg vil ikke tillate meg å bli affektert av denne presentasjonen som jeg ser på som et resultat av hva slags informasjon som når fram gjennom mainstreampressen.

Ahmadinejad har brukt deretter lang tid på å lovprise kunnskap og vitenskap som en nådegave fra Gud.

- Okkupasjon og rasisme
Tidligere mandag deltok Ahmadinejad i en videokonferanse i regi av den amerikanske the National Press Club (NPC), melder AP. Her fikk han anledning til å utdype hvorfor Iran ikke anerkjenner staten Israel.

- Israel er basert på okkupasjon og rasisme. De angriper sine naboer konstant, sier Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

Uttalelsene ble levert fra New York, der Ahmadinejad er tilstede under FNs generalforsamling, og kringkastet på storskjerm foran NPCs medlemmer i Washington.

Se innslag på TV 2 Sumo: Møtt med protester

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere