- Hoon villedet om Irak

Foto: Nicolas Asfouri (AFP)

Den britiske forsvarsministeren Geoff Hoon var "lite hjelpsom og potensielt villedende" om faren fra irakiske masseødeleggelsesvåpen før krigen, mener en britisk parlamentskomité.

11.09.03 13:38

I rapporten fra Parlamentets etterretnings- og sikkerhetskomité torsdag heter det at de er foruroliget over at Hoon ikke fortalte om bekymringen som noen etterretningseksperter og ansatte i forsvarsdepartementet hadde om regjeringens rapport om faren for at Irak skulle bruke masseødeleggelsesvåpen.

Campbell frikjent
Samtidig frikjenner komiteen statsminister Tony Blairs kommunikasjonsdirektør Alastair Campbell for å ha spritet opp regjeringens rapport, slik BBC har hevdet. Campbell gikk nylig av fra stillingen, skriver NTB-Reuters.

Men komiteen gjorde det likevel klart at rapporten ikke ga et " balansert syn" på Iraks kjemiske og biologiske våpen, at den var usammenhengende og ikke bidro til å kaste lys over problemene.

Omstridte 45 minutter
I rapporten sin hevdet regjeringen at Irak hadde kapasitet til å avfyre forbudte masseødeleggelsesvåpen på 45 minutters varsel.

Påstanden om at denne opplysningen var spritet opp, skapte den verste krisen hittil for regjeringen til Blair, som brukte påstanden til å rettferdiggjøre en krig som et flertall av britene var imot.

Den innflytelsesrike komiteen har arbeidet parallelt med etterforskningen som den tidligere dommeren Lord Hutton driver. Hutton tar utgangspunkt i selvmordet til våpeneksperten David Kelly, som ble avslørt som kilden til BBCs meldinger.

Lord Hutton har allerede påvist at minst to ansatte i forsvarsdepartementet var lite fornøyd med rapporten, spesielt påstanden om de 45 minuttene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.