*Nettavisen* Nyheter.

- Houston, we have a problem

NASAs romfartssenter er blant de som kan få et ublidt møte med orkanen «Ike» til helgen.

11.09.08 15:09

Store skyskrapere, USAs største oljeraffineri og NASAs romfartssenter. Alt er samlet i Houston-området som kan bli rammet av orkanen «Ike». Meteorologene venter at den gjør landfall denne helgen og at den vil styrke seg over Mexicogulfen. «Ike» er i øyeblikket en stor kategori 2-orkan, men kan styrke seg til 3 i løpet av en dag eller to, melder National Hurricane Center i Miami torsdag.

Stormens «skitne» side
Hvis de nåværende prognosene slår til treffer stormens østflanke - den «skitne» siden - området som omgir Houston med sine fire millioner innbyggere. Meteorolog Jeff Masters, sier denne siden av lavtrykket ofte er forbundet med kraftig regn, springflo og tornadoer.

- Jeg venter at denne stormen vil føre med seg store ødeleggelser i Houston, sier Masters til CNN og legger til at «Ike» kan føre til springflo langs 160 kilometer av Houstons kyst.

Kan treffe romsenter og raffinerier

Det er vitale virksomheter i amerikansk økonomi som ligger i området der «Ike» ventes å treffe land.

Lyndon B. Johnson Space Center i Houston ble åpnet i 1963 og har vært USAs kontrollsenter for alle bemannede romferder siden 1965. Senteret består av 100 bygninger fordelt på et 6500 dekar stort område.

Texas har i alt 26 oljeraffinerier, som samlet står for 25 prosent av USAs produksjon. De fleste er konsentrert rundt gulfkysten i Houston, Porth Arthur og Corpus Christi. USAs største oljeraffineri, Exxon Mobils anlegg i Baytown, ligger like utenfor Houston. Raffineriene er bygget for å tåle sterk vind, men flom kan stanse produksjonen og strømbrudd kan være til produksjonsstans, slik det skjedde da orkanen «Gustav» traff Louisiana, skriver CNN på nett.

Vind på 44 sekundmeter
Den foreløpig siste rapporten fra National Hurricane Center i Miami kom klokka 14 norsk tid torsdag. Her heter det at «Ike» befinner seg 920 kilometer øst for Brownsville i Texas og rundt 435 kilometer sør-sørøst for Mississippi-elvens munning. Det ventes at «Ike» vil nærme seg den nordvestre delen av Mexicogulfen sent fredag lokal tid.

Det meldes om vindstyrke på rundt 160 kilometer i timen eller 44 meter i sekundet. På Beaufortskalaen, som benyttes her til lands og starter forsiktig med trinn 1 som er flau vind, ville orkanen «Ike» plassert seg i den andre enden som 12 med god margin. På Saffir-Simpson-skalaen med fem trinn, som amerikanerne benytter når de skal måle sine tropiske lavtrykk, er den nå kategori 2, men kan styrke seg til en kategori 3-orkan i løpet av en dag eller to.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag