- Høy risiko for masseødeleggelses-angrep

Foto: (EPA)

Våpeneksperter tror sannsynligheten for at et masseødeleggelsesangrep vil ramme verden de neste ti årene er på 70 prosent.

22.06.05 14:13

De fleste av de over 80 ekspertene som er med i undersøkelsen som ligger til grunn for en fersk amerikansk rapport offentliggjort tirsdag, sa at de tror ett eller to nye land vil gå til anskaffelse av atomvåpen de neste fem årene.

Høy risiko
Hva gjelder sannsynligheten for et masseødeleggelsesangrep, uavhengig av hvilken type, viser undersøkelsen at ekspertene tror sannsynligheten er på femti prosent de neste fem årene. I perioden 2005-2015 tror ekspertene sannsynligeten for et slikt angrep er på 70 prosent, melder CNN.

I løpet av en ti års periode tror ekspertene at ytterligere mellom to og fem land vil få atomvåpen. Men det er ikke land man frykter mest skal stå for masseødeleggelsesangrep.

Dersom det skulle komme et kjernevåpenangrep, ser de fleste for seg at dette vil være utført av terrorister med selvlagde våpen bygget av materiale fra svartebørsmarkedet.

- Resultatene understreker behovet for å forbedre sikkerheten rundt taktiske kjernevåpen, kjernemateriell i Russland og utvide vår mulighet til å avdekke overføring av våpen eller materielle fra såkalte røverstater til terrorist-organisasjoner, heter det i oppsummeringen av undersøkelsen.

Betegnelsen «masseødeleggelsesvåpen» er laget for å drepe et stort antall mennesker via kjernefysiske, biolgiske, kjemiske eller radiologiske metoder.

- Må stå sammen
Undersøkelsen er utført på oppdrag fra formann Richard Lugar for det amerikanske senatets utenrikskomité. Fire av fem sier verdens ledere ikke gjør nok for å bekjempe spredning av kjernevåpen. I en innledning til rapporten, skriver Lugar at spredningen av masseødeleggelsesvåpen kan bli stoppet ved å etablere «ekstraordinære internasjonale relasjoner».

- Selv om vi lykkes i å bygge demokrati rundt om kring i verden, bidrar til stabilitet i kollapsede stater, kan vi ikke sikre oss mot angrep fra små grupper som skaffer seg masseødeleggelsesvåpen, understreker Lugar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.