RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hun er smart og utspekulert

Sist oppdatert:
Huset hennes ble bombet da hun var åtte. Nå angripes hun på nytt fra alle kanter.

- Europa kan ikke ønske alle velkommen. Vi ville ha likt å ta dem alle med i båten vår, men den er ikke stor nok.

- Vi ville alle ha gått til bunns. Vi ville ha erstattet en pine med en annen.

Slik uttalte Marine Le Pen, en av helgens store valgvinnere, i fjor på den italienske øya Lampedusa i Middelhavet.

Partilederen av Nasjonal Front var tydelig da Italia i fjor var i ferd med å bli oversvømt av nordafrikanske flyktninger under den arabiske våren, da regimene i Tunis, Egypt og Libya falt én etter én.

Brygget på fremmedfrykt

I helgen var valgresutaltet like tydelig: Le Pen fikk 17,9 prosent av stemmene, noe som er ekstremt høyt for kandidaten fra et parti som ikke engang har plass i den franske nasjonalforsamlingen.

Presidentvalget i den andre valgrunden 6. mai vil stå mellom sosialisten François Hollande, som fikk 28,63 prosent av stemmene og den konservative sittende president Nicolas Sarkozy, som fikk 27,18 prosent.

Men der spiller den 43 år gamle blondinen, med høye hæler og sterke meninger, en viktig rolle.

Marine Le Pen, fra det ytterliggående partiet Nasjonal Front, fikk tidlig merke hva det vil si å bære familienavnet. Da hun var åtte ble huset deres i Paris sprengt til fillebiter i et bombeangrep. Moren forlot henne og faren da hun var 16.

Hun ble så advokat, og tok sakene ingen andre ville ta. Ironisk nok forsvarte hun ulovlige innvandrere som ikke hadde råd til advokat. Hun var, og er, fortsatt mislikt for dette av enkelte i partiet. Men samtidig er hun beundret for sin profesjonalitet.

I 2011 overtok hun partiet som faren bygget opp basert på det gryende misnøyet i Frankrike mot innvandring, fattigdom og EU. Som sin far, er hun en hardtslående dame. Hun har tidligere uttalt at hun vil kalle det en seier, dersom hun klarer å matche sin far, som fikk 16,8 prosent av stemmene i 2008. Hun har overgått alle forventninger.

Marina Le Pen (i midten) på besøk på den italienske øya Lampedusa i 2011, under opprørene i Nord-Afrika.

Kampen om Frankrike

- Den første runden er starten på en enorm samling av patrioter fra høyresiden. Kampen om Frankrike har nettopp begynt. Rop ut deres sinne! Rop ut deres håp og se fremover, skrek Le Pen til begeistrede velgere på mandag.

Le Pen sprer nå frykt blant både politikere og mange velgere. Hun har lovet å ødelegge Sarkozys konservative parti UMP. I Frankrikes valgsystem overlever et parti sjeldent dersom det mister presidenten.

- Faren, Jean-Marie Le Pen, var tilfreds med å være i opposisjon. Marina er mye mer beregnede enn faren hennes var. Hun er smart og utspekulert. Hun sier ikke alltid hva hun mener, men tilrettelegger budskapet for å gjøre det spiselig, sier professor i statsvitenskap, Raino Sverre Malnes ved Universitetet i Oslo.

Pappa: Jean Marie Le Pen (83)

Naive Norge

Marine Le Pen har tidligere kommet med flere politisk ukorrekte uttalelser etter at hun overtok som partileder i januar 2011. I tillegg til Lampedusa, gikk ikke Anders Behring Breiviks terrorangrep i Oslo og på Utøya henne upåaktet hen. Hun var riktignok påpasselig med å ta sterk avstand fra hennes fars utsagn om at innvandrerlovene i Norge er naive.

- Udådene ble gjort av en galning som må bli nådeløst straffet, erklærte hun til AP og Reuters.

Likevel anklaget hun sine politiske motstandere i Frankrike for å bruke tragedien politisk.

- Venstrepartiene har etter angrepene i Norge oppført seg på en skammelig og kynisk måte prøvd å benytte seg av tragedien, sa hun ifølge AFP.

Onsdag forrige uke la hun til det er ingen skam i å kjempe mot islamiseringen, og tror ikke at det er dette som aler opp massemordere som Behring Breivik, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Kampen kan ikke stoppe på grunn av en gal mann, sa hun.

Marine Le Pen blir fortsatt oppfattet som en rasist hos enkelte. «Miss Breivik« og «Ja, Frankrike» er endret til «Ja, Frankrike liker ikke Marine Le Pen.»

- Gjør Nasjonal Front spiselig

Nå har pipen fått en annen lyd. Hennes brakvalg i presidentvalget kan sees på som et protestvalg. Hennes parti, Nasjonal Front, står for en kombinasjon av nasjonalisme og opprør mot den politiske eliten. Før la de all skyld på innvandrere og etablerte politiske partier.

Men Le Pen har nå toned ned sitt fremmedfiendtlige budskap. Nå fokuserer hun på kampen for en proteksjonistisk politikk som kan beskytte fransk næringsliv mot billige varer fra EU, for å skape nye industrier, og for at franskmenn bør ha fortrinnsrett på velferdsgoder. Dessutten ønsker hun å redusere innvandringen til Frankrike med opptil 90 prosent, ned fra 200.000 i året.

- Faren fremstod som en gufs fra fortiden. Flere politikere i Nasjonal Front som har spilt på etniske motsetninger og fremmedfrykt er fortsatt i paritet. Men hun har greid dem å få dem til å holde munn og bannlyse ting fra å bli ytret, sier Malnes.

Hun sier hun vil mane til et sivilt opprør mot makteliten, som har bundet Frankrikes hender med medlemskap i EU. Og budskapet tas gjerne imot av frustrerte franskmenn som føler at politikere har sviktet dem. De er frustrerte på høy arbeidsledighet, særlig blant de unge. Der ulmer også en stor bekymring for gjeldskrise en ny gjeldskrise.

- Jeg vil stemme, men det kommer til å bli en blank stemme. Sarkozy har forrådt oss. Når det gjelder Hollande.... jeg vil heller dø enn å måtte velge mellom de to landeplagene, sier en 57 år gammel ingeniør til Reuters.

President Nicolas Sarkozy får en tøff jobb i andre valgrunde i presidentvalgkampen. Han trenger de fleste av stemmene Le Pen fikk i tillegg til stemmene fra sentrum.

Begge frir til Le Pen

- Det er en generell negativ holdning til politikere og den etablerte eliten. Hun er en ung kvinne, det er en viss appell i det. I en alder av 43 er hun en av de få unge alternativene. Dessuten har hun langt på vei klart å avdemonisere partiet sitt, sier Malnes.

Selv om hun har mildt sagt svært lite til overs for både Sosialistpartiet og Sarkozys UMP, kjemper nå begge om hennes velgere foran andre valgrunde. Sarkozy var først ute.

- Velgerne av Nasjonal Front må respekteres. De har gjort et valg. Det er et valg basert på lidelser og krise. Hvorfor fornærme dem?, sa Sarkozy mandag utenfor valglokalet sitt i Paris, ifølge AP.

Malnes antar at Sarkozy kommer til å bli dratt langt mot høyre i forsøk på vinne Le Pens velgere.

Men Sarkozy ble også raskt fulgt opp av partisekretæren for Sosialistpartiet, Martine Aubry, François Hollandes parti.

- Vi må også tenke på de som er sinna. Som føler seg glemt og ydmyket etter Sarkozys første periode, sier Aubry.

- Med 30% av Le Pens velgere og mesterparten av Bayrous velgere, samt de fleste som har stemt på Melencon eller Joly, har Hollande utsikt til å vinne med forholdsvis god margin, spår Malnes.

Vinneren av første valgrunde og lederen av opposisjonspartiet, Francois Hollande (t.v) sammen med valgteamet sitt på vei til flyet i Orly-flyplassen i Paris.

- Vinn-vinn

Men Sarkozys og de konservatives fall er ikke negativt for Le Pen, snarere tvert imot. Malnes mener hun er nå i en vinn-vinn situasjon.

- Le Pen har mye å vinne på at Sarkozy taper. Det vil kunne føre til en lang og opprivende debatt i partiet hans. I verste fall blir partiet splittet. Det kan få Nasjonal Front til å fremstå som et solid alternativ innenfor denne delen av det politiske spektret, sier han.

Det kan åpne for at Nasjonal Front og Le Pen kan vinne en håndfull representanter i parlamentsvalget i juli, tror Malnes. Hittil har Sarkozys UMP og Sosialistpartiet til Hollande gått svært langt for å hindre at Nasjonal Front kommer til makten – de torpederte sine egne kandidater.

- Det er ganske enkelt. En kandidat i ett distrikt trekker seg og anbefaler velgerne å stemme på den andre dersom en kandidat fra Nasjonal Front holder på å vinne plassen, sier Malnes.

Men det er ikke sikkert denne konspirasjonen overlever etter andre valgrunde i presidentvalgkampen. Det ulmer allerede i det bare ti år gamle regjeringspartiet UMP.

Og Le Pen har ikke utelukket presidentvalget i 2017.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere