Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hun har blikket. Hun vinner!

HEIER PÅ HELLE: Paulo (55) har en datter som bor i Danmark og følger godt med på den danske valgkampen. Han håper Helle Thorning-Schmidt fortsetter som statsminister.
HEIER PÅ HELLE: Paulo (55) har en datter som bor i Danmark og følger godt med på den danske valgkampen. Han håper Helle Thorning-Schmidt fortsetter som statsminister. Foto: Paul Weaver (Nettavisen/Socialdemokraterne)
Sist oppdatert:
Danskene er delt i synet på hvem som bør styre landet videre. Nettavisen sjekket interessen for det danske valget på gata i Oslo.

OSLO (Nettavisen): - Nei, hun er jeg ferdig med. Henne orker jeg ikke høre på, sier 41 år gamle Rasmus på Københavner-kafeen i Smalgangen på Grønland. Det er et stykke fra Oslo til den danske hovedstaden, der danskene nå strømmer til valgurnene, og danske Rasmus er bare sånn måtelig interessert - etter tolv år i Norge.

- Nei, jeg har ikke stemt. Det interesserer meg ikke, sier han og avslår høflig å bli tatt bilde av. Men hadde han hatt et ord med i laget, skulle borgerlige Lars Løkke Rasmussen få overta som statsminister.

- Helle er som kvinner flest, det er bare jabb, jabb, sier han og gjør snakkebevegelser med hånden.

Tror Helle vinner

På en kafe i sentrum av Oslo finner vi Paulo Serrao (55). Han er ikke dansk, men har en datter som bor i København og er operasanger. Paulo selv er opprinnelig fra Portugal, men kom til Sverige på 1970-tallet.

Han ser på bildene av Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt og peker raskt på sistnevnte.

- Hun vinner. Hun har blikket som utstråler vilje, sier han.

Støtter tøffere krav til innvandrere

Innvandringspolitikken har vært et hett tema i den korte, men intense danske valgkampen. Thorning-Scmidt og Socialdemokraterne har valgt en tøffere tone overfor innvandrere enn det norske søsterpartiet. «Kommer du til Danmark, skal du arbeide», står det på en av partiets valgplakater. De vil skjerpe arbeidskrav og stramme inn pengehjelpen til flyktninger og innvandrere, og de forlanger at innvandrere raskt må lære språket og komme seg i jobb. Skal integreringen lykkes, er det videre en forutsetning at de som kommer til Danmark viser en grunnleggende respekt for danske verdier om blant annet demokrati, ytringsfrihet og likestilling, lyder budskapet.

- Dette er rimelige krav til oss innvandrere. Vi kan ikke forvente at ting er som hjemme, vi må tilpasse oss det landet vi kommer til, mener Paulo.

Les også: Svensk storavis: - Danmark er et land med rasister

Thrillervalg

Ifølge Ritzau Index, som er et gjennomsnitt av de fem siste målingene, ligger opposisjonen med Venstre og Lars Løkke Rasmussen i spissen an til å få 50,6 prosent av stemmene i torsdagens danske valg.

De to regjeringspartiene Socialdemokraterne og De radikale, sammen med støttepartiene SF og Enhedslisten, ligger an til å få 49,4 prosent, melder NTB.

Valglokalene stenger klokka 20 torsdag.

HVEM  VINNER? Lars Røkke Rasmussen (Venstre) eller Helle Thorning-Schmidt (Socialdemokraterne).

Mange av de spurte i de siste meningsmålingene har ikke bestemt seg.

Det skal velges 179 medlemmer til Folketinget i dagens valg. To av disse kommer fra Grønland og to kommer fra Færøyene.

Plassene i Folketinget fordeles etter en særegen dansk metode, der et parti som får 10 prosent av stemmene også skal være sikret 10 prosent av plassene i nasjonalforsamlingen.

Valgsystemet i Danmark er dermed et av de matematisk mest rettferdige i verden, ifølge NTB, men regnemetodene som benyttes når plassene skal fordeles er til gjengjeld svært kompliserte.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!