Gå til sidens hovedinnhold

- Hun var ikke på ferie

Tsjekkisk politi mener Barbora Skrlova må ha visst at hun var etterlyst i Tsjekkia.

BRNO (Nettavisen): Fredag sa Skrlovas advokat Richard Novak til Nettavisen at Barbora Skrlova aldri mente å skjule noe for tsjekkisk politi.

Les: «Guttekvinnen»: - Jeg rømte ikke

Men statsadvokat i Brno, Vladimir Kutnohorski, sier at det faller på sin egen urimelighet.

- Hun må ha visst om at vi lette etter henne. Det visste i alle fall advokaten hennes, sier Kutnohorski til Nettavisen.

Vurdere psyken hennes
Nå har politiet tatt nye DNA-prøver av henne, og i neste uka skal psykiatere ta stilling til om hun er strafferettslig tilregnelig.

Barbora levde under tre forskjellige identiteter i tre land, før norsk politi avslørte henne i Tromsø sist uke.

Nettavisen treffer Kutnohorski på kontoret dagen etter Barbora Skrlova ble varetektsfengslet. Hun har besøksforbud de neste to ukene, og i den tida vil politiet prøve å nøste opp i den grufulle barnemishandlingsaken som startet hele dramaet.

Brøt sammen
De siste dagene har saken eksplodert i tsjekkiske medier. Barbora brøt sammen da en dommer i byretten bestemte at rømningsfaren var for stor til å la henne gå fri. Hun er kun siktet for å forvoldt skade da hun rømte fra barnehjemmet, noe som har en strammeramme på to år.

Fredag meldte den tsjekkiske avisen Novinky at Skrlova sitter på lukket avdeling på et psykiatrisk sykehus. Kilden siterer en svært godt plassert kilde på at hun holdes isolert, vekk fra de andre fangene, og at hun holdes til en annen rutine. Hun skal føle seg utrygg, men samarbeider med legene. I første rekke skal Skrlova holdes på sykehus til slutten av januar. Først da er de psykiatrisk sakkyndige ventet å gi sin vurdering av Skrlovas sinnstilstand.

- Ingen ferie
Advokaten Richard Novak sier Skrlova gikk med på å la seg utlevere til Norge fordi hun ønsket å samarbeide med politiet. Hun var derfor totalt uforberedt på fengslingen.

Det synes Kutnohorski er rart.

- Det er ikke sånn at Skrlova var på tur til Norge i to dager, eller to uker. Det var ingen ferie. Hun var der i seks måneder, under falsk identitet. Hun må ha visst om dette, sier Kutnohorski.

- Hun har tross alt lurt myndighetene i Tsjekkia og Norge grundig, sier han videre.

Politiet vil begynne avhørene av Barbora i neste uke. Da håper de på fortgang i barnemishandlinsaken.

- Sekt er spekulasjoner
Et spørsmål som både norsk og tsjekkisk politi stiller seg, er hvem som hjalp Skrlova med penger til å skifte identitet. Tsjekkiske medier spekulerer i om Barbora kan ha en del av en religiøs sekt.

- Dette er historier og rykter som verserer i mediene. Vi har ikke gått inn på dette, sier Kutnohorski.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene