RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hun var ikke utro

Sist oppdatert:
John McCain-leiren raser over ryktene om at Sarah Palin (44) har vært utro mot ektemannen.

National Enquirer skrev onsdag at Republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin var utro mot ektemannen. Palin skal angivelig ha hatt et forhold til forretningspartneren til ektemannen Todd.

- Denne skittkastingen om Palin-familien må slutte. Anklagene på forsiden til National Enquirer, som insinuerer at guvernør Palin hadde et forhold, er kategorisk feil. Det er en ondsinnet løgn, sier John McCains seniorrådgiver Steve Schmidt, melder CBS News.

Varsler rettslige skritt
Schmidt opplyser at McCain-leiren vil vurdere rettslige skritt mot avisen.

- Media og tabloidenes forsøk på å knuse denne flotte og dyktige offentlige tjenestekvinnen er en skam, sier Schmidt.

National Enquirer oppgir kun anonyme kilder og avisen er kjent for sin bruk av sjekkheftejournalistikk.

- Senator McCain og guvernør Palin ser fram til å diskutere temaene som amerikanerne er opptatt av, som for eksempel å fikse et ødelagt statsapparat, skaffe nye jobber, sørge for at landet vårt blir selvforsynt på energi, samt sikre fred for den neste generasjonen ved å avslutte krigene i Afghanistan og Irak, sier Schmidt.

Palin har skapt en mediestorm uten like etter at hun ble kunngjort som visepresidentkandidat forrige fredag. Den amerikanske pressen har satt et kritisk søkelys på hennes privatliv, og overskriftene har vært preget av hennes gravide datter, samt hennes håndtering av en personalsak i Alaska.

Uvanlig behandling
USA-ekspert og forsker ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt (NUPI), Harald Leira, sier det er uvanlig at visepresidentkandidater får gjennomgå på denne måten.

- Ja, det er litt spesielt. Det er uvanlig at visepresidentkandidaten blir utsatt for noe sånt noe. Det som er eksepsjonelt i det er at det ikke er vanlig at visepresidenten er så ukjent for befolkningen. De andre har ofte vært veldig kjente i utgangspunktet, sier Leira til Nettavisen.

- Men det har sammenheng med at kunngjøringen kom så seint og dramatisk. Og selv Republikanerne hadde ikke gjort hjemmeleksene sine, understreker Leira.

Samtlige aktuelle kandidater blir utsatt for en grunndig bakgrunnssjekk før de blir vurdert som en potensiell visepresidentkandidat. Men i Palins tilfelle er det mye som tyder på at det ble en hastesak.

- De gjorde denne sjekken bare noen dager før hun ble kunngjort og det er begrenset hvor mye bakgrunnssjekking man kan gjøre på 24 timer, sier Leira.

Styrket hennes posisjon
Det hersker blant annet tvil om når McCain fikk vite at Palin hadde en 17 år gammel datter som var gravid.

- Disse småskandalene har jo styrket hennes posisjon hos Republikanerne. Det er viktig for dem at hun ikke valgte abort for datteren, men derimot hvis det kommer en utroskapssak, så vil det kanskje ikke bli like godt mottatt hos disse folkene, sier han.

- Kan hun avgjøre valget?

- George Bush senior vant med Dan Quale, og han var en stående vits. Men dette skiller seg ut på mange måter fordi Palin er Republikanernes første kvinnelige visepresidentkandidat. Det er vanskelig å si hva som spiller inn, men det kan være at hun blir viktig fordi McCain er så gammel, sier Leira.

- Man skal ikke overdrive betydningen av visepresidentkandidaten, men hvis det blir et veldig tett løp kan det få en betydning, sier han og henviser til valget i 2000 da det sto om noen få hundre stemmer mellom George W. Bush og Al Gore.

Leira sier at valget av Palin har hatt en polariserende effekt i valgkampen. Grunnen til dette er at hun er konservativ nok for Republikanske kjernevelgere som mener McCain er for liberal, mens hun er for konservativ for Demokratene som liker McCain.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere