RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Huset rives i dag

Foto: Scanpix/Bax Lindhardt
Sist oppdatert:
Bygningsarbeidere har allerede begynt å fjerne asbest fra ungdomshuset i København. Politifolk utenbys fra er bedt om å bli i byen.

Søndag ble det offentliggjort at det omstridte ungdomshuset i Jagtveien 69 skal rives, men ikke hvor snart. Sent søndag kveld ser danske politikilder til Ekstrabladet.dk at rivingen begynner allerede i dag, mandag. Politiken skriver imidlertid at det kan bli vanskelig, ettersom fagorganiserte håndtverkere allerede har sagt at de nekter å arbeide i en «krigssone».

I dag har også Ruth Evensen og Faderhust innkalt til pressekonferanse.

Politiforsterkninger
- Dette vet vi, men helt presis når det begynner vet vi ikke, sier en politibetjent. Flere politifolk som ble kalt inn som ekstra forsterkninger fra Fyn og Jylland har nå fått beskjed om at de må bli værende i København fram til torsdag.

Bygningsarbeidere er allerede fjerne asbest fra bygningen, noe som er nødvendig før selve rivingen kan begynne. Det er funnet asbest i trappeoppgangene og flere andre steder i huset, skriver Politiken.

Rivingsarbeidet vil trolig gjøres unna på to døgn.

Fra punk til tungetale
Huset ble kjøpt av frimenigheten Faderhuset under ledelse av Ruth Jensen. Da huset ble lagt ut på salg i 1999, hengte brukerne av huset opp et stort banner med teksten til salgs sammen med 500 steinkastende, autonome voldspsykopater fra Helvete».

Faderhuset lot seg lede inn i fristelse, men ble overbudt av Human AS, som senere solgte huset videre til Faderhuset. Ifølge menighetens egne nettsider skulle den formelle overtagelsen funnet sted 31. desember 2001, men ungdommen nektet å flytte. Siden da har saken versert i retten.

Faderhuset kan plasseres innenfor den såkalte fremgangsteologien, som er knyttet til Ulf Ekman og Livets Ord i Sverige og Toronto-bevegelsen i USA, hvis møter er preget av fremgangstro og høylytt tungetale. Faderhuset jobber for en ny, kristen vekkelse i Danmark, er abortmotstandere, avviser sex før ekteskapet og ser på homofili som en skjensel, skriver Humanist.dk.

I 2002 støttet Ruth Evensen Moses Hansens omstridte mars da han slepte et trekors gjennom gatene i protest mot muslimene i Nørrebro.

Dårlig forhandlingsposisjon
Nå som de selverklærte voldspsykopatene er fordrevet av herlighetsteologene, blir spørsmålet hvordan man skal kunne gi et skikkelig tilbud til Ungerens fordrevne får. Advokat Knud Foldshack representerer et fond som er opprettet for å skaffe brukerne et nytt ungdomshus. Men det er slett ikke sikkert ungdommen blir involvert i arbeidet med å finne en egnet eiendom.

- Hvis vi kan finne et fornuftig hus, går vi radikalt innfor det. Nå kreves løsninger, sier Foldschack. Videre sier han at selv om de unge vil bli tatt med på råd er deres mulighet til å stille krav og betingelser vesentlig svekket etter de siste dagers begivenheter i København.

Flere forslag har allerede vært fremmet, men de har blitt avvist av enten potensielle nye naboer, huseiere eller ungdommen selv.

Så sent som 22. januar i år fikk ungdommen tilbud om å overta en del av en nedlagt skole på Nørrebro til tolv millioner kroner. Ugdommen avviste forslaget med den begrunnelse at de vil betale maksimalt én krone for et nytt ungdomshus. Begrunnelsen er at brukerne mener det er urimelig at de skal kjøpe et hus fra politikerne, når kommunen har solgt det huset ungdommen allerede disponerte.

Rom til ungdom
- Et nytt ungdomshus vil nærmest uunngåelig skape stor skepsis hos potensielle naboer etter at aktivister har ødelagt eiendommer, private hjem, butikker, institusjoner og biler i bydelene Nørrebro og Christianshavn.

Borgermester Ritt Bjerregaard har allerede foreslått at et nytt ungdomshus legges til Fristaden i Christiania, men innbyggerne der sier de ikke har plass.

Nå blir det også vanskelig å skaffe politisk støtte til et slikt prosjekt.

- Dette er politikernes tunge lodd, sier Foldschack. Han påpeker at selv om det oppstår fotballopptøyer, lar man jo ikke vær å bygge idrettsanlegg.

- Vi trenger tilholdssteder der de unge kan få styre sitt eget liv. Det er et visjonsløst samfunn som ikke finner rom til det, sier han til Politiken.

- Dette problemet er ikke løst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere