- Husker ikke Lindh-drapet

Foto: (Melitta Wellner/Reuters)

Mijailo Mijailovic gjentok i retten i dag at han nesten ikke husker noe av drapet på Anna Lindh. Da han ble presset av aktor, reagerte han med irritasjon.

På en nesten messende måte gjentok han onsdag gang på gang at det var "stemmene" som sa at han skulle angripe Lindh, melder NTB.

- Stemmene ba meg angripe, sa 25-åringen gjentatte ganger om hvorfor han angrep Lindh.

Stanset opptak
Da Mujailovic ble spurt om hvorfor han ikke meldte seg, om sitt forsøk på å endre utseende etter drapet og om hvorfor stemmen ba han angripe akkurat Anna Lind, svarte han "vet ikke".

Ettermiddagens avhør av Mijailovic skulle egentlig sendes direkte på svensk radio. Men på oppfordring fra tiltalte, ble dette ifølge Aftonbladet stanset.

- Jeg er ikke vant til å snakke til så mange mennesker, sa Mijalovic i retten.

Mijailovic minnet lite om mannen som ble kjent som "NK-mann" i rettssaken onsdag.

Det halvlange håret fra overvåkingsbildene på varehuset NK var nå borte, byttet ut med meget kort hårsveis, og i tiden i fengsel hadde 25-åringen både anlagt skjegg samt lagt på seg en god del. Han hadde på seg en falmet svart genser og en slitt mørk bukse da han møtte i rettssaken onsdag.

Ikke politisk engasjert
25 år gamle Mijailo Mijailovic benektet enhver interesse for politikk, og sa han aldri har stemt i hele sitt liv.

- Jeg er ikke politisk engasjert, sa han, og han sa også at han så på Anna Lindh som et fantastisk menneske.

Igjen og igjen sa han at han helt brått hadde fått øye på Anna Lindh da han var på vei ut av NK, men hadde gått seg bort inne i varemagasinet. Og han hadde ikke sett henne før på dette tidspunkt, sa han. Han avviste ethvert fremstøt fra aktoratet som ville vite om det ikke var sånn at han gikk rundt og lette etter Anna Lindh inne på varehuset minuttene før drapet.

Mijailovic gjentok sin forklaring om at det var stemmer som ba ham angripe utenriksministeren;

- Jeg hørte stemmene komme, at jeg skulle angripe henne. Jeg gikk fram, tok kniven ut av lomma, men har ikke noe nøyaktig minne av selve angrepet, sa han.

Over på sekunder

Selve overfallet gikk fort, ifølge Mijailovic, og verken han eller Lindh sa noe, ifølge Mijailovics hukommelse.

- Men det var mye folk der, og de skrek. Jeg husker ikke hva, forklarte 25-åringen.

Han hevdet at han ikke husker hvor han stakk, men benektet at han siktet mot vitale kroppsdeler.

- Men det husker du, spurte aktor, statsadvokat Krister Petersson, som ville vite hvordan Mijailovic som ikke husket noe, kunne vite akkurat dette?

- Jeg gjorde ikke det, svarte Mijailovic som også sa at han ikke brukte spesielt mye krefter da han angrep Lindh.

- Anna Lindh døde av blodtap, først og fremst på grunn av en leverskade etter gjentatte hogg mot mage og armer. Flere av stikkene var svært gjennomgående og dype, ifølge deler av obduksjonsrapporten som ble lest opp i retten onsdag.

Utbrudd
Mijailo Mijailovic satt med ryggen til publikum og pressebenken da han forklarte seg. Bortsett fra at han en gang ble tydelig sint på aktor, hadde han ingen følelsesutbrudd under sin forklaring. Utbruddet kom etter at aktor hadde spurt og spurt hva Mijailovic gjorde i minuttene før drapet, og om det ikke var sånn at han lette etter noen?

- Jeg vil ikke svare mer på det spørsmålet, sa Mijailovic som sint la til "nå diskuterer jeg ikke dette med deg mer."

Før Mijailovic slapp til med sin forklaring, fulgte han nøye med mens aktoratet la fram sine beviser. Men da bistandsadvokat Kerstin Wennersten beskrev sorgen og savnet drapet på Lindh har påført ektefellen Bo Lundberg og sønnene David (13) og Filip (9), stirret Mijailovic rett framfor seg. Lundberg er utenlands med de to sønnene, han orket ikke følge rettssaken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag