RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hva gjør Putin?

Helgas valg har gjort Vladimir Putin mektigere enn noen gang. Nå kan han velge og vrake i politiske verv når han går av som president.

I helgas parlamentsvalg sikret Putins parti «Forent Russland» seg over 60 prosent av stemmen i parlamentsvalget. Utenlandske observatører melder om valgjuks, men dette ser ikke ut til å kunne endre utfallet av valget.

Resultatet er med på å befeste Putins rolle som landets ubestridte leder, selv etter at han går av som president i mars.

- Dette betyr jo at man har sikret Putin og hans etterfølger i presidentembete størst mulig handlingsrom i forhold til parlamentet, sier Helge Blakkisrud, leder for avdeling for Russlandstudier ved Norges utenrikspolitiske institutt.

Flere mulig verv
Vladimir Putin har styrket presidentembete på bekostning av parlamentet helt siden han tok over som president i 2000. Ved helgas valg var han stemmesanker for partiet «Forent Russland».

Putin går formelt av som president neste år, men er ventet å ha betydelig innflytelse også etter han fratrer.

- Hvilke verv kan Putin nå ønske seg?

- Det er det store spørsmålet. Han kan bli statsminister, leder av Det nasjonale sikkerhetsrådet eller gå til en toppstilling i russisk næringsliv. Det har også vært snakket om at han får en mer udefinert rolle som «nasjonal leder», sier Blakkisrud.

Kan gjøre comeback
Han tror vervet som statsminister er lite aktuelt for Putin, ettersom han da må sitte på en ny presidents nåde. Under Putin har makten til statsministeren blitt sterkt redusert. En mulighet er at Putin tar over som sjef for mektige Gazprom når han går over.

- Dette er foreløpig bare spekulasjoner, sier Blakkisrud.

- Kan Putin komme tilbake som president?

- Ja, det er mulig. Grunnloven begrenser en president fra å stille i flere enn to perioder etter hverandre, men det er ingenting som hindrer at han kan komme tilbake til makta etter en tid, sier Blakkisrud.

Avgjøres før jul
Et viktig pekepinn for hva Putin ser for seg, vil trolig komme den 17. desember. Da skal «Forent Russland» avgjøre hvem som er partiets kandidat til presidentvalget. Valget blir avgjørende for Russlands framtid.

- Dersom det blir første visestatsminister Sergei Ivanov eller Dimitrij Medvedev, taler det imot at Putin ønsker seg tilbake. Dersom han går for statsminister Viktor Zubkov så er det mer åpent at han kan tenke seg et comeback, sier Blakksrud.

Zubkov ble overraskende utnevnt til statsminister i september, og er regnet som en svak utfordrer til presidentvervet.

Ingen garanti
Men Putin kan ikke garantere at han får komme tilbake, selv om han skulle ønske dette.

- Putin kan i stor grad kontrollere utfallet av presidentvalget. Men når denne personen er valgt, vil den nye presidenten prøve å sette sitt eget stempel på presidentembetet. Selv om han starter med intensjonene om å videreføre Putins program, er det ingen garanti for at dette blir resultatet. Vi må huske på at Putin selv ble utpekt av Boris Jeltsin, men så brukte han mye tid på å bygge ned arven etter Jeltsin, sier Blakkisrud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere