*Nettavisen* Nyheter.

- Hvalfangere og kommunister avgjør

Utenlandske medier legger vekt på kommunister og hvalfangere i sin omtale av stortingsvalget. Sjekk hva de skriver.

12.09.05 12:43

Følg valgdramaet minutt for minutt på TV 2s valgnatt fra klokken 18.50 og her på TV 2 Nettavisen.

Reuters: «Stemmelokalene åpnet klokken 0700 GMT for de norske velgerne, fra samiske reinsdyrgjetere i nordpolområdet til byboere i Oslo i sør. (...) Hvis løpet blir tett kan maktbalansen bli avgjort av et knøttlite kommunistparti og partiet for hvalfangstforkjempere. Disse kan vinne en håndfull mandater begge koalisjonene trenger i en nasjonalforsamling med 169 plasser.»

New York Times: «Mr. Stoltenberg (...) har slått seg sammen med det tidligere fløypartiet Sosialistisk Venstreparti, som ønsker økt statlig kontroll og finansiering av barnehager, utdanning og helsetjenester. I sitt partiprogram kaller Sosialistisk Venstreparti USA for den største trusselen mot fred i verden.»

BBC: «Skattekrangel dominerer det norske valget. Nordmennene velger mellom en sentrum-høyreregjering som lovere lavere skatter og en ny sentrum-venstregruppering som lover økte utgifter til velferd. (...) Nordmenn nyter allerede godt av en av verdens mest generøse velferdssystemer, men sier det alltid er rom for forbedring.»

Die Zeit: «Formannen [i Fremskrittspartiet] Carl I. Hagen har i valgkampen forlanget en drastisk senking av bensinprisene med henvisning til Norges rike forekomster av olje og gass. Partiet hans har i de foregående fire årene vært garantister for Bondeviks mindretallsregjering, men Hagen sier han kun vil fortsette samarbeidet dersom regjeringssjefen byttes ut.»

El Pais: «Observatører og politikere mener at uansett hva valgresultatet blir vil det ikke skape store forandringer i styringen av landet. Rikdommen til det skandinaviske landet skyldes ikke den økonomiske politikken, men snarere landets enorme olje- og gassressurser, mener ekspertene.»

Svenska Dagbladet: «Dagens val i Norge kommer att avgöras med hårfina marginaler. De två blocken har lika stor chans att få majoritet i stortinget. Men det kan också bli det lilla kustpartiet - startat av en valfångare - eller den yttersta vänstern som blir vågmästare.»

Danske B.T.: «Holder menningsmålingerne, bliver det en gyser, da den borgerlige regering og oppositionen ligger meget tæt.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.