*Nettavisen* Nyheter.

- Hver dag føles som en bonus

Foto: Espedal Jan Tomas (Aftenposten)

UDs Bjørn Svenungsen snakker ut om tiden etter angrepet på Serena hotell i Kabul 14. januar i fjor.

29.05.09 12:53

Bjørn Svenungsen var med i den norske delegasjonen som reiste sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre til Kabul 14. januar i fjor. Dagbladet-journalist Carsten Thommasen døde i terrorangrepet på Serena hotell, mens Svenungsen ble hardt skadd i angrepet.

Rehabilitering og trening
Ett år etter angrepet er han tilbake i full jobb som kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet.

- Det siste året har naturlig nok vært preget av konsekvensene av angrepet. Mye har dreid seg om rehabilitering og gjenopptrening. Om å komme tilbake til det normale. Det første halvåret var det veldig mye trening ved hjelp av en meget dyktig fysioterapeut ved NIMI. Det har også vært et år preget av takknemlighet, hvor hver dag føles som en bonus. Jeg har en fantastisk familie og gode venner som har stilt opp. Det har betydd veldig mye, sier Svenungsen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skutt bort
Svenungsen var tilbake i jobben relativt kort tid etter angrepet og begynte i redusert stilling allerede ved påsketider.

- For meg var det riktig og viktig å komme tilbake til det normale så snart som mulig. Etter sommerferien var jeg tilbake i 100 prosent stilling. Ledelse, administrasjon og kolleger i UD har vært, og er, svært hjelpsomme og gode støttespillere hva gjelder medisinsk og annen oppfølging etter Serena. Jeg er fortsatt i en prosess for å få reparert de ribbena som ble skutt bort under angrepet, sier han.

Flere kritiske røster mente at Utenriksdepartementet hadde for dårlige sikkerhetsrutiner under Kabul-besøket, og angrepet førte til en debatt rundt sikkerhetsopplegget till journalister og tjenestefolk som var på reise i konfliktområder.

Både avisredaksjoner og norske myndigheter har styrket sikkerhetsrutinene i kjølvannet av terroranslaget.

Les også: Ett år etter Kabul-angrepet

Ikke sint
- Vi forsøker å ha et så godt sikkerhetsopplegg som mulig, men det vil alltid være en viss risiko forbundet med å reise til krigs- og konfliktområder. Det må vi leve med, og det er en risiko alle som reiser til urolige deler av verden må være villige til å ta. Men vi må selvsagt minimere risikoen så mye som mulig, sier Svenungsen.

Svenungsen sier han ikke har noen betenkeligheter med å reise tilbake til et konfliktområde til tross for den traumatiske opplevelsen. Han føler heller ikke noe personlig sinne overfor de tre terroristene som gjennomførte angrepet.

- Nei, jeg gjør ikke det. Men jeg tenker at det er viktig at vi ikke gir etter for ekstremister. Jeg tenker at angrepet på Serena egentlig handler om store samfunnsmessige utfordringer i en region hvor det er viktigere enn noen gang at det internasjonale samfunnet engasjerer seg for å skape en meningsfull fremtid for de som bor der, sier han.

- Heldig
Svenungsen har brukt det siste året til å bearbeide inntrykkene ved å snakke med familie, gode venner, kolleger og ikke minst de andre nordmennene som var til stede under angrepet.

- Folk har ulike måter å bearbeide hendelser på. For meg har det vært riktig å snakke om det som hendte. Jeg har også møtt de som reddet livet mitt den kvelden i Kabul og snakket gjennom hva som skjedde. Jeg har vært heldig, sier han.

Seks mennesker døde i angrepet. Carsten Thomassen (38) etterlot seg samboer og to barn.

Annonsebilag