*Nettavisen* Nyheter.

- Hver tredje svenske kan få fuglevirus

Svenske myndigheter frykter at en tredjedel av befolkningen kan bli smittet dersom fugleviruset sprer seg i landet, ifølge en rapport som foreløpig ikke er offentliggjort.

25.01.05 10:16

Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at fugleviruset skal utvikle seg til en eksplosjonsartet epidemi, og advarer nå om at viruset er i ferd med å styrke seg.

- Viruset overlever lengre nå, og vi opplever nå den tredje smittebølgen i Vietnam, sier WHO-eksperten Klaus Stöhr. I Vietnam har myndighetene mistet kontroll over epidemien, og over 80 provinser er rammet.

Frykter krigslignende tilstand
En hittil ikke offentlig svensk rapport avslører at myndighetene frykter at så mye som en tredjedel av befolkningen i verste fall kan bli smittet, skriver Expressen, som siterer Kvällsposten.

Den svenske Socialstyrelsen kalkulerer med at 3.150.000 innbyggere kan bli smittet, noe som vil føre til en krigslignende tilstand i landet.

38.000 døde i spanskesyken
- Scenarioet er at 15-35 prosent av befolkningen rammes. At hver femte person på alle arbeidsplasser rammes, sier Anders Tegnell, lege ved Socialstyrelsen. Han står bak kriserapporten, som foreløpig ikke er offentliggjort. Epidemien sammenlignes med spanskesyken, som rundt 1920 førte til at 38.000 svensker mistet livet.

- Vi regner med at nøkkelpersoner vil forsvinne, sier Tegnell.

Mangler vaksine
Det tar tre til seks måneder for et mutert virus å etablere seg i sørøst-Asia, mens det tar seks måneder å lage en vaksine. Det betyr at smitten kan nå Europa før det finnes en vaksine.

Ved et epidemiutbrudd vil svenske myndigheter sette i gang massevaksine, i den utstrekning det finnes en vaksine, opplyser Tegnell.

Foreløpig er det usikkert om fugleviruset smitter mellom mennesker, pg de generelle rådene til turister som oppholder seg i smitterammede land er å unngå kontakt med dyr, og å være nøye med håndvask og annen hygiene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag