*Nettavisen* Nyheter.

- Hvor er folkefesten?

Foto: (Scanpix/Webbkameror.se)

I dag er den svenske nasjonaldagen. Finn et par hundre tusen feil på bildet.

06.06.08 12:46

Ingen folkefest, ingen flagg, ingen barnerop, rett og slett ingen mennesker. Den svenske nasjonalfeiringen kan overhodet ikke sammenlignes med Norges 17. mai.

Se webkamera fra folketomme Stureplan i Stockholm.

Sammenlign med folkefeiringen på Karl Johan 17. mai.

Sild og poteter
Da avisen Aftonbladet på nasjonaldagen ba et knippe tilfeldig utvalgte svensker forklare hva de mente var best med Sverige, fikk de blant annet disse svarene:

- Sild og ferskpoteter. Knut Holmberg (69).

- At det er lett å leve i Sverige. Filippo Biliotti (27).

- At det er rent og nyklippet gress overalt. Mario Duzel (70).

- Alle uteserveringene. Zorana Stojanovic (73)

Med andre ord, ikke mye: «Ja, vi elsker» eller janitsjarkorps.

Svensker i Norge
Den folkekjære artisten Benny Borg har bodd i Norge i fire tiår og sier han har et mye større forhold til 17. mai enn til den svenske nasjonaldagen. Men Borg skal likevel markere dagen sammen med et hundretall svensker ved den svenske ambassaden i Oslo.

- Du vet, for det første så blir ikke den svenske nasjonaldagen feiret så mye, så det er ikke så mye å mase med. Det er jo ikke som 17. mai. Men jeg blir jo invitert til den svenske ambassaden bak slottet, og der spiser vi svenske kjöttbullar, drikker vin og prater. Det er en veldig moderat feiring, men dette skifter fra ambassadør til ambassadør, sier Borg til Nettavisen.

Svenske aviser har til vane for å gjøre narr av den norske 17. mai-feiringen hvor de slakter nordmennenes patriotiske holdninger. Dette faller i dårlig smak hos Borg.

- De må jo bruke disse avisene til et eller annet og da er det jo viktig å skrive at Norge feirer sin nasjonaldag. Det burde få internasjonalt gjennomslag. Nei da, jeg blir helt matt av å tenke på at de bruker trykksverte til sånt, sier Benny Borg til Nettavisen.

Hele Norges Elisabeth «Bettan» Andreassen er heller ikke særlig imponert over svenske mediers dekning av 17. mai-feiringen.

- Dette er bare medieoppstyr – unge som vil markere seg. Jeg vet at alle svensker er veldig imponert over den norske feiringen, sier hun til Nettavisen.

Selv har hun valgt å legge dagens feiring til hytta på Brønnøy utenfor Oslo.

- Vi pleier å bli invitert til den svenske ambassaden hvor vi feirer sammen med andre svensker i Norge, og det er veldig hyggelig. Men i år så drar vi på hytta. Jeg jobber så mye, så nå vil jeg prioritere sol og sommer. Men jeg kommer til å henge opp et lite svensk flagg på hytta, sier hun.

Mange nye landsmenn
Likevel ser det ut til at svenskene reflekterer noe over egen nasjonalitet på «svenske flaggans dag». Flere svenske medier omtaler sine nye landsmenn og begrepet «svenskhet».

- Hva er egentlig svenskhet? Er Sverige blitt mindre svensk, spør Aftonbladet den svenske komikeren, Barbro «Babben» Larsson (51).

Og «Babben» svarer at svenskhet er alt som Sverige er, og som vi vil og ikke vil at det skal være.

Den svenske skribenten Lars Lindström har tidligere uttalt til Nettavisen at svenske nazister på 1980- og 90-tallet tok det svenske flagget som sitt nazisymbol. Han mener svenskene derfor har et mer anstrengt forhold til flagget enn nordmennene.

- På en måte tok nazistene flagget fra oss. Nå vil vi ta den tilbake, sier Lindström.

Økende oppslutning
Avisen Göteborg Expressen melder om økende oppslutning rundt nasjonaldagsfeiringen i Sverige. Nasjonaldagsekspert, Ingemar Wahlberg, sier etnologer i Sverige har målt feiringen i Sverige fra 2005 og 2007.

- Aktiviteten har økt til minst det dobbelte, sier Wahlberg til GT Expressen.

På spørsmål om han tror den svenske nasjonaldagsfeiringen etter hvert kan måle seg med den norske, blir eksperten heller usikker.

- Nordmenn har vokst opp med feiringen, sier han.

- Det vil ta mange generasjoner før vi eventuelt kommer dit.

(En liten titt på webkameraet fra Stureplan, viser det samme.)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.