*Nettavisen* Nyheter.

- I natt kan alt gå galt for Palin

USA-ekspert mener Sarah Palin kan skape hodebry for John McCain under nattens debatt.

02.10.08 21:40

Natt til fredag er det duket for den eneste debatten mellom visepresidentkandidatene guvernør Sarah Palin og senator Joe Biden i St. Louis i Missouri.

Les også: - Ikke bare Palin som sliter

Debattantene skal diskutere temaer som økonomi, innenrikspolitikk og utenrikspolitikk.

USA-ekspert Svein Melby mener Palin og John McCain har mest å tape på debatten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen

- Mange vil nok si at forventningen til Palin er såpass lave at hun ikke har noe å tape. Men det finnes et såkalt minstekrav av det som kreves av en visepresident. Hun må komme over en terskel, og hvis hun ikke gjør det, så vil det slå tilbake på McCain. Og da kan dette forsterke den negative trenden hans, sier Melby, som er leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, til Nettavisen.

- Vet ikke hvilke aviser hun leser
Sarah Palin kom inn som et friskt pust i valgkampen da hun ble utnevnt som John McCains visepresidentkandidat i august. Men mange analytikere har sådd tvil rundt hennes meritter og kvalifikasjoner til å lede nasjonen dersom 72 år gamle McCain skulle avgå ved døden.

Palin må blant annet kjempe for å gjenvinne tilliten hos velgerne etter flere uheldige TV-intervjuer den siste tiden.

- Jeg så denne siste biten av intervjuet på CBS hvor hun da åpenbart hadde store problemer med kunnskaper rundt grunnloven og høyesterett. Men det verste var at hun ikke klarte å navngi én eneste avis hun leser. Enten leser hun da ikke aviser, ellers så leser hun dem ubevisst, så dette kan gå helt galt, sier Melby.

(Artikkelen fortsetter under).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: DAMIR SAGOLJ (Scanpix).

Demokratenes visepresidentkandidat Joe Biden har 35 års erfaring i Senatet og anses for å være den tyngste utenrikspolitikeren i Washington. Men Biden kan også komme til ødelegge for Barack Obama under nattens debatt.

Les alt om USA-valget her.

- Biden kan være veldig god, men han kan også være veldig løsmunnet. Det er viktig at han unngår å være arrogant og nedlatende og klarer å få fram de store politiske forskjellene. Han vil nok først og fremst angripe politikken til McCain, sier Melby.

Vinner på finanskrisen
Obama har fått sterk medvind som en følge av finanskrisen som har herjet på Wall Street de siste ukene, og tradisjonelt sett har demokratene vært gode på økonomi i USA. Bill Clinton etterlot seg et sterkt budsjett da han overlot makten til George W. Bush. Derfor er det svært viktig for demokratene at finanskrisen vil fortsette med å prege valgkampen, mener Melby.

Klikk på bildet for å forstørre.

- For demokratene vil antakeligvis det beste være at denne debatten ikke fremkaller de store overskrifter i morgen, og at den drukner i den nye avstemningen i Representantenes hus, for da kan de konsentrere seg om storpolitikken, sier Melby.

- Jo mer denne valgkampen dreier seg om de store politiske spørsmål, jo mer tjener demokratene på det, understreker Melby.

Representantenes hus skal stemme over en revidert utgave av den såkalte redningspakken på 700 milliarder dollar fredag. Kongressmedlemmene avviste redningspakken under en avstemning mandag, mens Senatet stemte ja natt til torsdag.

Les også: Obama tjener på finanskrisen
Les også: - Krisepakken kommer for sent
Les også: Godkjente kriseplanen

Annonsebilag