*Nettavisen* Nyheter.

- Idiotisk hvis de har dumpet liket i sjøen

Foto: (Faksimile: NY Post og Daily News)

Liket skal ha blitt senket ned i Det indiske hav fra amerikansk hangarskip.

02.05.11 22:49

Ved midnatt amerikansk tid talte president Barack Obama til folket og kunngjorde at Osama bin Laden var blitt drept i en aksjon i den pakistanske byen Abbottabad søndag kveld.

Allerede natt til mandag dukket det opp falske bilder av en død bin Laden på pakistanske medier. I tillegg har anonyme kilder opplyst at amerikanerne har kvittet seg med liket til bin Laden og gravlagt ham i sjøen, noe som ble bekreftet av Det hvite hus mandag kveld.

- Det har vært falske bilder av liket og det har vært rykter om at liket er senket i sjøen. Det er et stort problem fordi det skaper forvirring, usikkerhet og konspirasjonsteorier. Jo fortere man eliminerer disse påstandene og frigjør bilder, jo viktigere er det, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

- Det er ekstremt idiotisk
Ifølge anonyme kilder i USA har liket til bin Laden allerede blitt gravlagt i sjøen. Årsaken skal være at bin Laden ble gravlagt i henhold til noen muslimske ritualer, som tilsier at kroppen skal gravlegges innen 24 timer etter døden inntreffer.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal liket til Osama bin Laden ha blitt senket ned i havet fra det amerikanske hangarskip USS Carl Vinson mandag.

En militæroffiser skal ha lest opp noen religiøse ord rett før verdens mest ettersøkte person ble senket og gravlagt i Det indiske hav.

- Jeg er forbannet og skuffet over ryktet om at de har sluppet liket i havet. Det er ekstremt idiotisk hvis de bare dumpet liket i havet. Jeg har aldri forestilt meg at noe sånt kunne skje. Hvis dette har skjedd, så er det en stor feil fordi de trenger å vise fram beviset på at han er død, sier Ranstorp.

Nettavisen snakket med Ranstorp før amerikanske myndigheter bekreftet at bin Laden ble gravlagt til sjøs.

Ifølge kilder CNN har snakket med, har amerikanerne bilder av en avdød bin Laden, men det er ennå ikke tatt noen endelig avgjørelse på om disse bildene skal bli frigjort.

Det har også versert påstander om at Barack Obama skal ha gitt direkte ordre til spesialstyrkene om at bin Laden ikke skulle fanges i live. Heller ikke dette er bekreftet fra offisielt hold.

- Den ordren tror jeg ikke han har gitt. Jeg tror at de (spesialstyrkene) har blitt fortalt at «hvis dere kommer i nærheten av ham, så gjør hva dere kan», sier Ranstorp.

Så langt har ingen av påstandene blitt benektet fra offisielt hold i USA.

Les også: - De fikk ordre om å drepe bin Laden
Les også: - DNA-tester bekrefter bin Ladens død

- Ingen operativ leder
Terrorekspert Tore Bjørgo ønsker ikke å kommentere ryktene, men sier dødsfallet til bin Laden ikke har noen stor operativ betydning fort Al-Qaida som terrororganisasjon.

- Bin Laden er først og fremst en symbolsk figur og ikke en operativ leder. Han er heller ikke den viktigste ideologen - det er det Ayman al-Zawahiri som har vært de senere år. Men bin Laden har vært en viktig samlingsfigur, sier professor ved Politihøgskolen, Tore Bjørgo, til Nettavisen.

- Det er mye som tyder på at han har vært satt ut av spill de siste årene. Dels fordi han har vært presset av USA som jaktet på ham, og dels fordi han skal ha vært syk, sier Bjørgo.

Ranstorp er enig med Bjørgo om at man ikke skal overdrive betydningen av bin Ladens død.

- Det var en viktig aksjon, men operasjonelt sett så har det lite betydning når det gjelder å fjerne terrortrusselen. Det viktige er at man ikke setter likhetstegn mellom at bin Laden forsvinner og at trusselen forsvinner. Da er man ute og sykler, sier han.

Tvert imot har flere aktører kommet på banen og uttrykt bekymring for at Al-Qaida skal hevne seg for drapet på bin Laden. Blant annet har CIA-direktør Leon Panetta uttalt at det er svært sannsynlig med hevnaksjoner.

- Kan fremskynde planlagt aksjoner
Bjørgo utelukker ikke at terrorister kan fremskynde planlagt aksjoner som en direkte følge av bin Ladens død.

- Så er det spørsmål om hva slags konsekvens dette får for hans tilhengere. Det er antydet at det kommer hevnaksjoner, men neppe av stort omfang utover det som allerede er planlagt og forberedt, sier Bjørgo.

- Det kan hende at de setter i gang ting tidligere enn planlagt, men det betyr at de får mindre tid til å forberede seg, og dermed er det større sjanse for å mislykkes, sier han.

Selv om bin Laden ikke lenger hadde en operativ rolle i Al-Qaida-nettverket, så anses bin Laden-aksjonen som en stor politisk seier for USA. Bjørgo tror bin Ladens dødsfall kan få indirekte følger for rekrutteringen av terrorister.

- Det kan gjøre det mulig for at man kan trekke seg ut raskere fra Afghanistan, og det i seg selv er sannsynligvis en god ting i forhold til rekruttering til internasjonal terror. Man vet at en okkupasjon i et muslimsk land er veldig radikaliserende. Konsekvensene hvis amerikanerne trekker seg ut av Afghanistan vil antakelig bety at Taliban får større innflytelse. Men om det betyr at Al-Qaida vil gjenreise seg, tviler jeg på, sier han.

Les også: - Dette sikrer ikke gjenvalg for Obama

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.