RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke Bayh eller Kaine

Sist oppdatert:
Listen over hvem som kan bli Obamas visepresident skal ha blitt mindre.

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama vil i løpet av kort tid offentliggjøre hvem han skal ha ved sin side som visepresidentkandidat.

Den amerikanske TV-stasjonen NBC melder nå at senator Evan Bayh og guvernør Tim Kaine er ute av løpet, skriver Reuters.

Ifølge kilder NBC har snakket med, har de to nå fått beskjed om at de ikke vil bli bedt om å stille som visepresidentkandidat.

- Jeg kommer ikke til å kommentere noe som helst før jeg introduserer min makker for verden. Det er alt dere får ut av meg, sa Obama torsdag kveld.

Det er ventet at Obama skal introdusere visepresidentkandidaten på et valgmøte i Springfield, Illinois lørdag.

Les også: Her avgjøres presidentvalget

Mulige visepresidentkandidater for Barack Obama.

Joe Biden
Delaware-senatoren Joe Biden (65) er en tungvekter på utenrikspolitikk og kan gi Obama et etterlengtet løft på det området der han stiller svakest i forhold til McCain. Biden har beskrevet Obama som «den første afroamerikanske kandidaten som er velartikulert, smart og hyggelig».

Jim Webb
Webb (62) er senator i Virginia og motstander av Irak-krigen. Han kan gi Obama flere stemmer blant den hvite arbeiderklassen, men viktigere er effekten Webb kan ha for å øke stemmene i Virginia. Webb har derimot sagt han ikke vil stille som kandidat til visepresident.

Tim Kaine
Den 50 år gamle guvernøren i Virginia er en annen mulighet for Obama dersom han vil vinne delstaten.

Problemet med Kaine er at han mangler erfaring, et kriterium som kan bli avgjørende for Obamas valg av visepresidentkandidat.

Evan Bayh
Indiana-senator Evan Bayh (53) var en av Hillary Clintons fremste støttespillere i primærvalgene, og Bayh kan hjelpe å bygge bro mellom de to demokratiske leirene, i tillegg til å gi Obama mer støtte i svingestaten Indiana. På minussiden er hans støtte til president Bush sin Irak-strategi.

Kathleen Sebelius
Sebelius (60) er guvernør i Kansas og har lang erfaring, men hun vil ikke kunne gi Obama delstaten Kansas. Dessuten vil det trolig føre til enda større avstand til Clinton-leiren, dersom den tidligere førstedamen forbigås til fordel for en annen kvinne.

Bill Richardson
Guvernøren i New Mexico, Bill Richardson (60), kan hjelpe Obama med å vinne de spansktalende velgerne og gi demokratene kontroll over vippestaten i sør. Richardson kan derimot også støte fra seg andre velgere med annen bakgrunn.

Ed Rendell
Guvernør Ed Rendell (64) hjalp Clinton å vinne Pennsylvania under primærvalget, og Rendell er rene kinderegget for Obamas søken etter visepresidentmateriale. Han vil øke Obamas popularitet blant den hvite arbeiderklassen, øke sjansene for å beholde staten demokratisk og smøre forholdet til Clinton-tilhengerne. Problemet er Rendells svært nære forbindelse til Clinton.

Sam Nunn
Den tidligere senator for Georgia, har lang erfaring både med utenriks- og forsvarspolitikk, og kan fylle opp for Obamas manglende sådan. Han er Obama-tilhenger og støttet hans kandidatur under primærvalgene. Det største hinderet regnes å være hans relativt høye alder, med sine 69 år.

Ted Strickland
Ohio-guvernøren Ted Strickland (66) kan sørge for at demokratene vinner vippestaten de nesten har mistet ved de to foregående valgene. Det som taler mot at Strickland blir den Obama velger, er at Obama har sagt han vil ha en visepresident han har et personlig forhold til. Det har han ikke med Strickland.

Kilder. BBC, Sky News, Washington Post, Politico, New York Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere