- Ikke bøll med Russland

Foto: SCANPIX/AP Photo/ITAR-TASS/Presidential Press Service, Dmitry Astakhov

Putin advarer, mens frontene mellom nabolandene Russland og Georgia hardner.

Lederen av sentralbanken i Georgia sier landet vil blokkere Russlands mulighet til å bli med i Verdens handelsorganisasjon så lenge Russland opprettholder økonomiske sanksjoner mot Georgia.

- Jeg vil ikke tillate noen å snakke til Russland med provokasjonens og utpressingens språk, sier Russlands president Vladimir Putin, ifølge Reuters.

Russland hadde i utgangspunktet ønsket å avrunde forhandlingene om medlemskap i Verdens handelsorganisasjon denne måneden.

Spionmistanke
Georgia pågrep i forrige uke fire russiske offiserer og siktet dem for spionasje. Offiserene ble senere løslatt, men arrestasjonene utløste et skred av mottiltak fra Russland. Blant annet har alle transport og postforbindelser med Georgia blitt brutt. I tillegg har det blitt stans i visum til georgiere som ønsker å besøke Russland.

Russland har lenge vært provosert over den georgiske presidenten Mikhail Saakasjvili og hans pro-vestlige utenrikspolitikk.

- Handlingene til de georgiske myndighetene de siste månedene og årene er helt klart anti-russiske. Dette er den politiske linjen til den georgiske regjeringen, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ved et besøk i Strasbourg.

Marineøvelse
Russlands forsvarsminister Sergej Ivanov avviste den georgiske bønnen om at Moskva skulle stanse en marineøvelse i Svartehavet utenfor kysten av Georgia:

- Ingen burde forvente av vi vil reagere hver gang Saakashvilis regime nyser, og forandre våre planer på grunn av det. Det vil ikke skje, sa Ivanov til journalister ved et besøk i Kirgisistan.

Politiaksjoner
Russisk politi utvidet aksjonene mot Georgia da de gikk til razzia mot en rekke georgiske forretninger i hovedstaden tirsdag.

Myndighetene stengte et georgisk casino, okkuperte et georisk vertshus og gjorde beslag i en halv million flasker georgisk vin i forskjellige aksjoner.

Den russiske innenriksministeren beskrev aksjonene som «rutinemessig, planlagte aksjoner (...) for å bekjempe etnisk organiserte kriminelle grupper», melder Reuters.

En kilde i russisk politi sier imidlertid til Reuters at politiet hadde fått en muntlig beskjed om å skjerpe aksjonene mot georgiere.

Avlyste ballett
Russiske arrangører avlyste et besøk fra Georgias nasjonalballett, og russiske utlendingsmyndigheter sa de hadde avdekket forsøk fra georgisk side på å forfalske invitasjoner for å oppnå russiske visum.

Myndighetene i Tbilisi økte også sitt press mot sine russiske naboer.

- Georgia vil aldri støtte russisk medlemskap i Verdens handlesorganisasjon så lenge saksjonene vedvarer, sier den georgiske sentralbanksjefen Roman Gotsiridze til Reuters.

Som WTO-medlem har Georgia teknisk sett makt til å hindre nye medlemmer i å slippe inn i organisasjonen. Russland er den eneste større økonomiske aktøren i verden som fremdeles ikke er med i Verdens handelsorganisasjon, en sammenslutning med 149 medlemsland.

Foto: Bulls

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag