- Ikke et sammenbrudd

S.P. Tamilchelvan Politisk leder, Tamiltigrene LTTE har landet på Gardermoen mandag 05.06.06.

S.P. Tamilchelvan Politisk leder, Tamiltigrene LTTE har landet på Gardermoen mandag 05.06.06.

Tamiltigrene avviser at de har skylden for at møtet i Norge brøt sammen fredag.

09.06.06 07:45

Partene skulle etter planen være samlet til fredag kveld, men møtene ble ifølge nyhetsbyrået Associated Press avbrutt da Tamiltigrene nektet å møte representantene for Sri Lankas regjering ansikt til ansikt.

- Vi mener ikke at det var et sammenbrudd, sa Tamiltigrenes politiske leder, S.P. Tamilchelvan, til TV 2 Nyhetene da han sent torsdag kveld fortalte sin versjon.

- Direkte samtaler ikke planen
- Sri Lankas regjering sendte en delegasjon som ikke var i stand til å ta viktige beslutninger, og det var grunnen til at vi ikke kunne ha samtaler med dem, hevder Tamilchelvan.

Tamiltigrene mener direkte samtaler ikke var en forutsetning for møtet i Norge. Tamilselvan ville likevel la sine lavere delegater møte motparten: - Vi var villige til å møte dem på samme nivå, men regjeringen avslo å ha samtaler med vårt fredssekretariat, sier han.

Ber Tamiltigrene snu
Utviklingsminister Erik Solheim er klar på at det var liten hensikt å fortsette samtalene: - Vår oppfatning er at tigrene og myndighetene kom hit med en klar forståelse av at det skulle være felles møte mellom partene og Norge, og vi ser ingen grunn til å godta tigrenes argument om at de hadde en annen oppfatning av dette.

Som et svar på terrorstempelet EU har satt på Tamiltigrene, har de krevd at representanter fra EU-landene, Sverige, Finland og Danmark, fjernes fra den nordiske observatørgruppen Sri Lanka Monitoring Mission (SLMM).

- Vi har bedt de tenke seg om en gang til, kommenterer Solheim.

- Er samtalene i Oslo nå avsluttet?

- Samtalene er avsluttet, svarer Solheim.

Nya angrep
Partene i konflikten førte sist samtaler i februar. Siden den gang har volden på Sri Lanka økt kraftig. Senest fredag morgen ble det gjenomført angrep mot en militærleir 220 kilometer nordvest for hovedstaden Colombo. Minst to soldater ble skadd, opplyser militære kilder til AP.

Torsdag ble to sivile tamiler og en offiser fra regjeringshæren drept i landmineeksplosjoner nord og øst på øya. Onsdag mistet ti tamiler livet i en eksplosjon nær landsbyen Vadamunai, 70 kilometer nordvest for Batticaloa.

Rundt 64.000 mennesker har mistet livet siden Tamiltigrene startet sin kamp for en uavhengig stat på Sri Lanka i 1983.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.