*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke kom til katastrofeområdet

PHUKET (TV 2 Nettavisen): Pårørende som oppholder seg i Phuket, advarer andre som savner sine kjære om å komme hit.

04.01.05 09:57

Advarselen er klar fra mannen som selv leter etter sin bror, hans kone og deres barn i Thailand.

- Det er ikke godt å komme ned hit for å se. Vi som er her ønsker derfor å råde andre pårørende fra å komme hit. Det er for tøft, sier Christoph Wernersen til TV 2 Nettavisen.

Leter fremdeles
Wernersen ble kjent i norske medier da han etter et møte med den norske ambassadøren i Thailand, Ragne Birte Lund, kom med kraftig kritikk for manglende støtte til pårørende som leter etter sine kjære i katastrofeområdene

- Det hjalp visst å bli sint. Vi er nå veldig godt fornøyd med hjelpen vi får fra UD, sier Wernersen.

Det er opprettet et eget kontor for pårørende der de kan bruke datamaskiner med internett og skrivere. Kontoret brukes også til å koordinerer arbeidet de pårørende selv driver, blant annet fremskaffing av guider og sjåfører. Her holdes også daglige møter med UDs representanter, ambassaden og Kripos.

Hjelp til dem som trosser advarselen
Ingen har helt oversikten over nøyaktig hvor mange pårørende som oppholder seg i Phuket, men ambassadør Lund anslår at det ligger dreier seg om et sted mellom 15 og 20 personer. Noen av dem leter fremdeles aktivt etter sine savnede på sykehus, barnehjem og på andre tenkelige og utenkelige steder.

- Vi gir oss ikke før de har funnet ham, eller har fått et svar, sier en pårørende til TV 2 Nettavisen som ikke ønsker å ha navnet på trykk.

Wernersen, som har blitt den uoffisielle talsmannen for de pårørende i Phuket, ønsker nå å hjelpe andre i samme situasjon.

- Vi er flere pårørende som kommer til å bli her for å ta imot de som kommer - på tross av advarslene, sier Wernersen til TV 2 Nettavisen.

Dersom noen velger å komme, trass i både UDs og andre pårørendes advarsler, skal finne tydelige oppslag på flyplassen i Phuket. I tillegg står psykiatere og annet helsepersonell klare til å ta seg av de som kommer.

Prester vurderer å bli
Sjømannsprest Stein Vangen sa under en pressekonferanse i Phuket mandag kveld at Sjømannskirken vurderer å legge til rette for en lengre tilstedeværelse i området.

Klikk på bildet for å forstørre.

Onsdag kommer generalsekretæren og utenlandssjefen i Sjømannskirken til Phuket for å undersøke saken. Man antar at det vil komme flere pårørende til øya når identifiseringsarbeidet er avsluttet.

- Vi vet foreløpig ikke hvor lenge id-arbeidet vil vare og om det fremdeles vil være pårørende her nede. Snart kommer informasjonen om hvem som er døde og kister begynner å sendes hjem og da tenker vi å holde en markering her, sa Vangen.

Han forklarte at prestene er i et dilemma, da de ikke ønsker at sjømannsprestene skal oppfattes som en del av kriseberedskapen for pårørende, mens de samtidig gjerne stiller opp for pårørende som ønsker en markering når de finner en av sine eller i forbindelse med at de avslutter oppholdet sitt her.

Opprettholder beredskap
Leder for det medisinske personellet i Phuket, Sindre Mellesmo, kunne også informere om at de opprettholder beredskapen for de pårørende som fremdeles er i Phuket og for andre som måtte ønske bistand. I tillegg blir oppfølging av eget personell en viktig del av arbeidet.

- Vi vil opprettholde beredskapen i en periode. Så får vi vurdere daglig hvor mange vi skal være og hvor lenge vi skal være her, sa Mellesmo.

Norske myndigheter ønsker også å gjennomføre en markering for pårørende som har mistet noen av sine i Thailand. Ifølge ambassadør Ragne Birte Lund vil dette først skje senere.

- Hva det blir, vet vi foreløpig ikke, men det vil nok bli en markering i samråd med de pårørende, sa Lund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.