*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke lenger redd for å se i speilet

Aisha i Time Magazine Foto: (Time Magazine/ABC News)

Ektemannen kuttet av henne nesen og ørene.

19.12.12 21:31

Det skamferte ansiktet til den unge afghanske kvinnen rystet en hel verden da hun stilte på forsiden av magasinet Time i 2010. Hun ble et sterkt symbol mishandlede og undertrykte kvinner i Afghanistan.

Aisha Mohammadzai, også kjent som Bibi Aisha, fikk hakket av nesen og ørene da hun forsøkte å flykte fra sin voldelige ektemann og svigerfamilie. Nå har hun fått et nytt liv i USA.

- Jeg må leve videre, og jeg må elske. Jeg er ikke redd lenger, sier hun i intervjuer med amerikanske TV-kanaler.

Aisha ankom USA for to år siden. Da var hun i begynnelsen av 20-årene. Denne uken skulle hun igjen under kniven for å gjennomgå nye operasjoner. Dette er den fjerde operasjonen i prosessen med å gjenoppbygge ansiktet hennes.

- Ikke lenger redd
Operasjonen tok hele åtte timer, og ble gjennomført på et sykehus i Bethesda i delstaten Maryland. Kirurgene håper de nå er halvveis i prosessen med å skape et nytt ansikt til Aisha. Planen er å bli ferdig til neste sommer.

Aisha bruker en protese for å dekke til et stort hull i ansiktet der nesen pleide å være. Hun valgte likevel å stille uten neseprotese da hun prydet forsiden til Time.

Hun har et vakkert ansikt, og nekter å skamme seg over utseende.

- Jeg bryr meg ikke. Alle har et eller annet problem, sier hun i et intervju med CNN.

- I begynnelsen var jeg veldig redd. Jeg var redd for å se ansiktet mitt i speilet, og tenke på hva som vil skje meg i framtiden. Men nå er jeg ikke redd lenger, sier hun.

Gjenoppbygger ansiktet
Kirurgene skal hente brusk fra ribbeina som de skal bruke til å gjenoppbygge nesen, og hud fra pannen skal trekkes nedover nesepartiet og sys fast. De neste månedene skal kirurgene jobbe med å utforme nesen.

Aisha har fått sprøytet saltløsning inn i pannen i over seks måneder. Dette har ført til at hun har en stor kul i pannen. Hensikten med kulen er å utvide huden som til slutt skal dras nedover nesepartiet.

Aisha ble som tolvåring giftet bort i et tvangsekteskap til en Taliban-soldat. Faren skal ha giftet henne bort for å gjøre opp en gjeld med Taliban.

Ifølge henne selv, ble hun behandlet som en slave av svigerfamilien, og ble tvunget til å sove i en stall.

Giftet bort som tolvåring
Da Aisha var 18 år bestemte hun seg for å flykte fra det voldelige ekteskapet. Men Aisha ble fanget av noen Taliban-soldater ved en fjellside rett utenfor hjemlandsbyen i Uruzgan-provinsen.

En Taliban-kommandør ønsket å statuere et eksempel av Aisha og dømte henne til en grusom straff. Det var ektemannen som utførte straffen. Hun fikk kuttet av nesen og ørene, og ble forlatt til å dø.

Hun klarte å krabbe til bestefarens hus, og etter hvert kom hun seg til et amerikansk medisinsk senter. Her fikk Aisha behandling i ti uker før hun til slutt ble sendt til USA på regningen til en veldedig organisasjon.

Nå bor hun hos en afghansk familie i Maryland som forsørger henne.

Nedenfor kan du se CNNs reportasje om Aisha.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.