RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke mistet troen på Nigeria

- Nigeria er et meget krevende land, men jeg har ikke mistet troen, sier leder Leiv Lunde i prosjektet Olje for Utvikling til NA24.

ABUJA, NIGERIA (NA24): Prosjektet Olje for utvikling tror fortsatt på at det nytter å dele kunnskapen fra norsk oljesektor med Nigeria.

NA24 - din næringslivsavis

Stoltenberg-regjeringen viderefører Bondeviks prosjekt «Olje for utvikling» (OFU). Det er en viktig del av utviklingsprogrammet til Norge, og omfatter hele ti utviklingsland.

Tidlig ute
Lunde sier det er utrolig viktig å komme tidlig inn i prosessene når det gjelder å få ut budskapet til OFU. Nigeria har produsert mesteparten av sine oljeforekomster onshore, men vanstyre gjør sitt til at de importerer alt som landet bruker av bensin og råolje. Søndag kveld var det lange køer foran bensinstasjonene i hovedstaden Abuja.

- Det er mye vanskeligere å komme med føringer i land som har hatt oljeutvikling gjennom mange år. Det er ekstremt mye som ikke fungerer i dette landet, sier han.

Lunde forteller at et av motivene er å hjelpe fattige land som Nigeria med å forvalte sine ressurser for at de skal komme samfunnet til gode.

Viktig støtte
Ved utgangen av 50-tallet var det ikke mange som trodde det fantes store olje- og gassrikdommer utenfor Norskekysten. Det er atskillig flere som tror på enorme oljeforekomster i Nigeria i dag. Statoil begynner blant annet sin produksjon til neste år i tospann med det amerikanske oljeselskapet Chevron.

- Det er, og har vært, stor oljeproduksjon her i Nigeria. De store miljøødeleggelsene knyttet til utvinningen begynner vi å se tydelig og må tas på alvor, sier Lunde, og legger til at Nigeria vil lære av de norske erfaringene siden 60-tallet.

På utviklingsminister Erik Solheims roadshow i Vest-Afrika - sammen med Lunde - vil de møte miljøvernministeren og andre delegater som skal sette søkelyset på dette voksende problemet.

- Internasjonal støtte bidrar også til å motivere grupper som jobber med dette i inne i landet, sier han.

Oljekarameller
Oljekaramellene har gjort Norge til et av de beste landene å bo i med en sparekonto utenlands som alle nordmenn kan få høste av.

I Nigeria finnes det nesten like mye om ikke mer olje enn i Norge. Landet har ikke hatt den samme utviklingen som vårt land.

Store deler av en befolkning lever på fattigdomsgrensen, som er én dollar dagen.

I Nigeria er den sorte formueen delt på noen få hender.

Den norske utviklingen
Med funnet av Ekofisk i 1969 startet det norske oljeeventyret for alvor. Forvaltningen i Norge har skjedd på en bærekraftig måte.

- Vi bruker den erfaringen som Norge har høstet de 30 siste årene. Dette gjelder statlig styring og prinsippet om at disse verdiene tilhører folket, sier Lunde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere