*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke sikkert at Iran ønsker atomvåpen

Foto: JIM WATSON (AFP)

USAs forsvarssjef Martin Dempsey frykter hevnangrep hvis Israel bomber de iranske atomanleggene.

20.02.12 12:31

Det er slett ikke sikkert at Iran forsøker å skaffe seg atomvåpen, mener USAs forsvarssjef Martin Dempsey.

Redd for hevnangrep

I et nytt intervju gjør Dempsey det klart at han håper Israel lar bombeflyene stå på bakken inntil videre. Han peker på at det fortsatt er uklart om Iran faktisk ønsker seg atomvåpen.

- På bakgrunn av det mener jeg det vil være forhastet å konkludere med at det militære alternativet er det eneste rette, sier Dempsey til TV-stasjonen CNN.

Han peker også på risikoen for at Iran kan iverksette hevnangrep i land som Afghanistan eller Irak.

Hvorvidt israelerne har latt seg overbevise, er likevel uklart, ifølge forsvarssjefen.

Ifølge Ha'aretz har amerikanske etterretningsfolk, diplomater og politikere dratt i skytteltrafikk til Israel de siste ukene for å uttryke sin bekymring for landets forhold til Iran.

FN-inspektører på plass

De fem inspektørene fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ankom Teheran mandag for to dagers samtaler med iranske myndigheter.

Vestlige diplomater har imidlertid lite håp om at forhandlingene skal føre til et gjennombrudd i den årelange striden om Irans atomprogram.

- Jeg er fortsatt pessimistisk når det gjelder om Iran vil demonstrere vilje til et nødvendig samarbeid, sier en diplomat i Wien, der IAEA har sitt hovedkontor.

Men utfallet av samtalene anses likevel som viktig fordi det kan vise hvilken vei vinden blåser i Iran - mot en intensivering av konflikten eller forsøk på dempe spenningene.

Vestlige land frykter at Iran har planer om å utvikle atomvåpen, mens iranerne insisterer på at landets atomprogram kun er ment for fredelige formål som strømproduksjon og forskning.

Skeptisk til militæraksjon i Syria

Martin Dempsey understreker at han følger de ordrer han får fra den amerikanske regjeringen. Men han tror politikerne gjør rett når de forsøker å oppnå internasjonal enighet om hvordan krisen i Syria skal håndteres.

I intervju med CNN peker han på flere grunner til at en militæraksjon ville vært vanskelig å gjennomføre.

- Syria har et meget avansert luftforsvarssystem. Og de har kjemiske og biologiske våpen, sier Dempsey, som er sjef for den amerikanske generalstaben.

Han understreker at det syriske regimet så langt har unnlatt å bruke kjemiske og biologiske våpen mot opprørerne i landet. Men at våpnene finnes, vil være et problem for utenlandske styrker som vurderer å gripe inn.

Dempsey er også skeptisk til å gi våpen til regimemotstanderne i Syria. Han peker på at opposisjonen består av en rekke forskjellige grupper, og at det er tegn som tyder på at al-Qaida forsøker å støtte dem.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag