*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke verre enn cheerleaders

Foto: (CBS News/60 Minutes II)

Sersjanten risikerer 17 års fengsel etter tortureringen av irakiske fanger. Hans advokat sammenligner oppførselen med såkalte cheerleaders.

10.01.05 20:39

Bildene av amerikanske soldaters behandling av irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet rystet en hel verden og skapte storm mot amerikanske myndigheter. Sersjant Charles Graner risikerer 17 års fengsel for sin rolle i tortursaken. Han har erklært seg ikke skyldig etter tiltalen.

I militærdomstolen mandag rettferdiggjorde hans advokat Guy Womack oppførselen ved å sammenlikne ham med heiagjengledere i USA - såkalte cheerleaders.

- Å stable irakiske fanger oppe på hverandre er helt legitimt. Det er lignende formasjoner cheerleaders danner under idrettsarrangementer i vårt eget hjemland, sa Graners advokat, ifølge Reuters.

Rystet regjeringen

Advokaten hevdet videre at fangevokterne handlet på instrukser fra øverste hold, og ikke kan klandres for torturen. Spekulasjonene har gått om at forsvarsminister Donald Rumsfeld stilltiende har akseptert bruk av tortur mot fanger også i Afghanistan og Guantanamo på Cuba.

Graner og kjæresten Lynndie England ga torturistene et ansikt gjennom de avslørende bildene av ydmykelsen av irakiske fanger. Hun møter for retten senere, mens saken mot Graner er ventet å vare en uke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.