*Nettavisen* Nyheter.

- IMF-sjefen får millionfallskjerm

Foto: RICHARD DREW (Afp)

Sjekk hvor mye Det internasjonale pengefondet vil gi den overgrepstiltalte Dominique Strauss-Kahn.

21.05.11 11:44

Torsdag kveld norsk tid ble den tidligere lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Dominique Strauss-Kahn (62), tiltalt for syv punkter av en storjury i New York. Tiltalen inkluderer seksuelle overgrep og voldtektsforsøk mot en stuepike (32) på et luksushotell på Manhattan lørdag.

Strafferammen lyder på 25 år i fengsel.

Strauss-Kahn trakk seg som leder for IMF denne uken som følge av anklagene. Men den tidligere franske presidentfavoritten får med seg en gyllen fallskjerm når han nå forlater den mektige lederjobben.

- 1,7 millioner i årlig pensjon
Strauss-Kahn skal angivelig få en fallskjerm som inkluderer en årlig pensjonslønn på 318.000 dollar, melder ABC News. Dette tilsvarer 1,7 millioner kroner.

I tillegg vil 62-åringen trolig få utbetalt et tilsvarende engangsbeløp. I store selskaper er det vanlig å utbetale et umiddelbart engangsbeløp, som tilsvarer 60 eller 65 prosent av årslønnen, til toppledere etter oppsigelse.

Ifølge ABC News’ beregninger hadde Strauss-Kahn en årslønn på 530.000 dollar da han ledet pengefondet, noe som tilsvarer om lag 2,9 millioner kroner.

Det er ingen punkter i arbeidsavtalen med IMF som kan hindre pengefondet fra å utbetale den årlige pensjonen, selv om Strauss-Kahn ender opp med å sone 25 år i fengsel, ifølge ABC News.

Løslatt mot kausjon
Storjuryen i New York besluttet torsdag å løslate 62-åringen mot en kausjon på én million dollar, samt fem millioner i kausjonsforsikring.

Strauss-Kahn blir løslatt fra fengselscellen på fangeøya Rikers Island fredag. Deretter blir han plassert i husarrest på Bristol Plaza på Manhattan fram mot neste rettshøring 6. mai. Det er kona som har leid den rådyre hotelleiligheten i et av Manhattans beste strøk.

Strauss-Kahn må bære en elektronisk fotlenke mens han sitter i husarrest. Dommeren begrunnet løslatelsen med at det ikke fantes noen rømningsfare.

- De betingelsene som er fremmet, mener jeg er tilstrekkelige nok for å forsikre om at du vil være her når vi trenger deg, sa høyesterettsdommer Michael J. Obus.

Det er kona til Strauss-Kahn, Anne Sinclair, som ordnet den rådyre kausjonen for ektemannen. Hun er arvingen etter bestefaren sin, som er kunsthandler Paul Rosenberg. Hun har en formue som overgår sin ektemanns formue.

Benekter skyld
Strauss-Kahn benektet alle beskyldninger i sitt oppsigelsesbrev til IMF.

- Jeg benekter på det sterkeste alle anklagene som er fremmet mot meg, skrev han.

Strauss-Kahn hevder han trakk seg som sjef av hensyn til IMF.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.