RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen eksperter støttet Blair

(EPA)
Sist oppdatert:
Britisk etterretning ble overkjørt i arbeidet med regjeringens redegjørelse om Iraks våpenprogram. – Ikke en eneste ekspert støttet det Tony Blair sa, hevder Brian Jones som ledet arbeidet med å granske Iraks våpearsenal.

Brian Jones, som var forsvarsdepartementets fremste ekspert på masseødeleggelsesvåpen og ledet avdelingen for etterretning om atomvåpen og kjemiske og biologiske våpen, blir trolig et nøkkelvitne i den nye granskingen av grunnlaget for krigen mot Irak.

- Etter mitt syn ble etterretningsekspertene i forsvarsdepartementet overkjørt i forberedelsene til rapporten om Iraks masseødeleggelsesvåpen i september 2002, og det resulterte i en presentasjon som var misvisende når det gjelder Iraks muligheter, skriver Jones.

I en artikkel i avisa The Independent onsdag skriver Jones at informasjonen som ble gitt til offentligheten om truslene fra Irak var misvisende.

Jones mener at redegjørelsen var misvisende når det gjaldt Saddam Husseins muligheter for å ta i bruk kjemiske og biologiske våpen.

Hemmelig informasjon
Helt fram til dokumentene ble lagt fram, var det etter hans oppfatning enighet mellom alle ekspertene i forsvarsdepartementet om at man skulle være svært forsiktig med å slå fast at Irak hadde kjemiske eller biologiske våpen ut fra det etterretningsmaterialet som forelå.

- Men vi ble fortalt at det var annen etterretning som vi, ekspertene, ikke kunne få se, og at den fjernet de reservasjonene vi ga uttrykk for. Det var så sensitivt at vi ikke kunne få se det. Det befant seg på et innelukket rom, og var bare tilgjengelig for noen få utvalgte personer, skriver Jones ifølge NTB.

Ber Blair offentliggjøre
Jones ber nå statsminister Tony Blair offentliggjøre dette materialet, som angivelig tilsa at Irak kunne sette i verk et angrep med masseødeleggelsesvåpen i løpet av 45 minutter.

Han er «ekstremt tvilsom» til at noen med ekspertise på kjemiske eller biologiske våpen har sett de rå etterretningsrapportene, og at de vil bevise at han og hans kolleger hadde rett når de var forsiktige med å si seg enig i påstandene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere