Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen har vist så stor mangel på kunnskap

Foto: Senatet (USA)
Sist oppdatert:
Ekspert reagerer på kunnskapsnivået til påtroppende USA-ambassadør.

(Nettavisen/NTB): Mannen som er nominert som USAs neste ambassadør i Norge, ga inntrykk av å ha begrensede kunnskaper om Norge og et heller negativt syn på Frp da han ble grillet i Kongressen.

Utspørringen av George James Tsunis i Senatets utenrikskomité fant sted i forrige uke, og ble først omtalt her til lands av det innvandringskritiske nettstedet document.no.

USAs påtroppende ambassadør klarte blant annet å referere til Norges president gjentatte ganger. I tillegg maktet han å si at Norge var «raskt ute med å fordømme Fremskrittspartiet». Den påtroppende ambassadøren hadde tydeligvis ikke fått med seg at Frp sitter i regjering.

- Man burde vite hva slags styreform landet man skal til har, sier USA-ekspert Svein Melby til Nettavisen.

Christian Tybring-Gjedde (Frp), som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, kan tilgi den påtroppende ambassadøren for å ha titulert Norges statsoverhode som president.

- Dette kan være en glipp, og kanskje han var litt nervøs også, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

- Hvor kommer dette fra?
Han reagerer imidlertid på påstanden om at «Norge fordømte Frp».

- Det som jeg synes er mer interessant, er hvor han har informasjonen fra. Det er åpenbart at han enten finner på dette eller har fått informasjonen fra noen. Hvem har han spurt som kunne si dette? Kanskje han har en stab eller assistent han har fått informasjonen fra, men det som kanskje hadde vært naturlig, var å ta en telefon og en prat med sin forgjenger. Det må være minstekravet, sier Tybring-Gjedde.

- Jeg vil gjerne vite hvor han har den informasjonen fra. Jeg ønsker ikke å kritisere systemet. De har sitt system med hvordan de velger ambassadør, og det er sånn de gjør det, sier Tybring-Gjedde.

Høringen i Senatets utenrikskomité er et ledd i prosessen med å godkjenne dem president Barack Obama nominerer til ambassadørstillinger. Melby sier at så godt som ingen av de tidligere forgjengerne til Tsunis var karrierediplomater. USAs forrige norgesambassadør, Barry White, var for eksempel en anerkjent forretningsadvokat i Boston.

- En stor del av disse utnevnelsene er for å gi tilbake en belønning til dem som brukte penger på presidenten eller presidentkandidaten i en valgkamp. Så det er sånn dette må forstås, sier Melby, som er leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier.

- Det er en betydelig del av det amerikanske ambassadørkorpset som er innenfor denne kategorien, legger han til.

- Mangel på kunnskaper
Men Melby er likevel svært overrasket over prestasjonen til Tsunis under utspørringen.

- Jeg kan ikke huske noen amerikansk ambassadør i en utspørring som har vist så stor mangel på grunnleggende kunnskaper. Det er ganske oppsiktsvekkende, sier Melby.

- Det hadde vært veldig enkelt å få kunnskaper ved et enkelt Google-søk, sier han.

- Hvor tror du han har denne informasjonen fra, Melby?

- Det er et godt spørsmål. Hvis han i det hele tatt har hatt noen til å gi ham en briefing på dette, så kan jeg ikke forstå at det kunne vært en seriøs briefer. Jeg vet ikke hvordan de går fram når de sender folk til Senatet for utspørring, men jeg ville jo trodd at det amerikanske utenriksdepartementet tok en runde med disse kandidatene først, sier Melby.

- Enten har han tatt dette ut av egen pust eller så har han fått det fra noen som har en ganske spesiell måte å se på Norge på. Men jeg er overrasket over at de ikke har en slags tentamen før de sendes opp til senatseksamen. Men det er tydeligvis ikke tilfelle, sier Melby.

Du kan se høringen her. Utspørringen av den påtroppende ambassadøren starter cirka 60 minutter inn i høringen.

Utspurt av McCain
Den største fadesen under utspørringen skjedde da senator John McCain stilte ham spørsmål om hvorfor Fremskrittspartiet appellerer til mange nordmenn, svarte han slik:

- Norge har, og er svært stolt over å ha, et svært åpent, demokratisk, parlamentarisk styresett. Et av biproduktene ved å være et så åpent samfunn og verdsette ytringsfrihet så høyt, er at du får noen marginale elementer som har en mikrofon, som spyr ut sitt hat – men jeg vil påpeke at Norge har vært raskt ute med å fordømme dem. Vi vil fortsette å jobbe med Norge (...)

Her spør McCain hvordan det kan ha seg at den norske regjeringen har fordømt noen som er del av regjeringen.

Tsunis erkjenner raskt at han har tatt feil. McCain avslutter med å si at han ikke har flere spørsmål til de «ekstremt høyt kvalifiserte» nominerte.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!